Elektrische deelscooterdienst felyx haalt €3 mln op voor uitbreiding naar Rotterdam

Het elektrische deelscooterconcept felyx gaat uitbreiden naar Rotterdam. De expansie is mogelijk dankzij een investering van 2 miljoen euro die is opgehaald bij verschillende particuliere investeerders en ABN AMRO. Eerder dit jaar werd al 1 miljoen euro groeikapitaal opgehaald. In Rotterdam start het deelconcept met 324 e-scooters. In Amsterdam delen inmiddels duizenden gebruikers de 108 elektrische scooters die beschikbaar zijn.

De 2 miljoen euro investering is de beslissende factor voor de uitbreiding naar Rotterdam, waar eerder dit jaar een intentieverklaring werd ondertekend door gemeente om het deelconcept van felyx te introduceren. Begin 2018 werd de eerste stap al gezet richting expansie, toen er 1 miljoen euro investering werd opgehaald voor uitbreiding op organisatieniveau. Die investering werd gedaan door onder andere Anne-Marie Rakhorst, onderneemster en oprichter van het platform Duurzaamheid.nl.

Auto laten staan

In Amsterdam behoren de donkergroene elektrische scooters van de startup al tot het straatbeeld. De deelscooters zijn gemakkelijk te huren via de felyx app voor Apple en Android. Tegen een minuutprijs van €0,30 verplaatst de huurder zich in de stad, zonder zich zorgen te maken over onderhoud of parkeerplekken.

Felyx heeft in Amsterdam een succesvol deelconcept neergezet, waarbij de e-scooters overal kunnen worden opgepikt en achtergelaten. Dankzij een goed doordachte aanpak van dit ‘free-floating’ principe wordt (parkeer)overlast voorkomen. Dit was dan ook een belangrijke voorwaarde om te mogen starten in Rotterdam.

De lancering van felyx in Rotterdam is een belangrijke mijlpaal voor mede-oprichter Quinten Selhorst: “Ons doel is niet alleen het vervoeren van mensen, maar ook het leefbaarder maken van steden in Nederland. Als je voor kleine stukken de auto en taxi laat staan, dan krijg je minder verkeersopstoppingen, minder uitstoot en ben je ook nog sneller van A naar B. Uit een enquête onder gebruikers blijkt dat 50 procent voor een (deel)auto of taxi had gekozen indien felyx voor hun laatste rit niet beschikbaar was geweest*. Ook biedt felyx een uitstekend alternatief voor iedereen die een brandstofscooter heeft of wil kopen. Wij denken dat Rotterdam klaar is voor felyx. En na Rotterdam, wie weet… Er zijn genoeg steden in Nederland, maar ook in Europa, waar onze groene deelscooters kunnen bijdragen aan een betere bereikbaarheid en luchtkwaliteit voor gebruikers en bewoners.”

100% elektrisch en groene stroom

De e-scooters zijn niet alleen groen van kleur, ze zijn ook 100% elektrisch en rijden volledig op groene stroom. Zo hebben de e-scooters in minder dan een jaar tijd 430.000 km afgelegd en 50 ton CO2 bespaard. Om deze hoeveelheid CO2 uit de lucht te halen zouden 2.500 bomen een jaar lang moeten groeien. Daarnaast is de gehele vloot begrensd op de wettelijk toegestane snelheid van 25 km/u.

Felyx gaat komende maand proefrijden in Rotterdam en verwacht de dienst in september open te stellen voor iedereen.

Share Button