Investeringsexplosie in duurzame energie startups

Het gaat goed met duurzame startups in Nederland. Nooit eerder is zo veel geïnvesteerd in startups die oplossingen bieden om de energietransitie te versnellen. Dat blijkt uit het vandaag gepubliceerde bidbook Startup Solutions for the Energy Transition van StartupDelta in partnership met de Postcode Lottery Green Challenge.

Haalden in 2014 de energie-startups 10,8 miljoen aan venture capital op, in 2017 steeg dat bedrag naar 113 miljoen euro. Ook het aantal investeringsrondes is de afgelopen zes jaar explosief gestegen, van 2 in 2012 naar 39 in 2017 en naar verwachting 52 in 2018. De grootste kapitaalinjectie van de afgelopen jaren was voor Proftix, marktleider in insecten voor duurzame voedselproductie, met 45 miljoen euro.

De cijfers laten volgens Special Envoy van StartupDelta, Constantijn van Oranje, zien dat de 285 ‘groene’ startups die in kaart zijn gebracht voor het bidbook, ‘een steeds prominentere rol krijgen in de bevordering van de energietransitie’. “Om de klimaatdoelen te halen en de CO2-uitstoot van Nederland met 49% terug te dringen in 2030 zullen we radicalere innovaties nodig hebben. Startups maken dat mogelijk”,  aldus Constantijn van Oranje.

Bidbook

Het bidbook en de verkenning naar het energie-startupecosysteem is een project van StartupDelta, in partnership met de Postcode Lottery Green Challenge, een van ’s werelds grootste en meest toonaangevende wedstrijden op het gebied van duurzaam ondernemerschap. StartupDelta en de Postcode Lottery Green Challenge zetten zich in om ambitieuze klimaatdoelstellingen en innovatieve opstartoplossingen samen te brengen en eventuele hindernissen weg te nemen. Constantijn van Oranje: “In het boek worden startups gepresenteerd die kunnen helpen de klimaatuitdagingen het hoofd te bieden, maar hun potentie kan alleen tot wasdom komen als ze genoeg investeringen en klanten krijgen, maar ook steun van de overheid. Hieraan schort het in de praktijk nog wel eens. Beleidsmakers zijn vaak te onbekend met de potentie van de startups en werken met hun beleid -ongewild of onbewust- duurzame startups soms zelfs tegen. Met dit boek willen we helpen de kloof te dichten.”

Green Challenge(s), startup solutions

Het boek wordt vandaag overhandigd tijdens de bijeenkomst Green challenge(s), startup solutions aan de heer Diederik Samsom, voorzitter van de sectortafel Gebouwde omgeving (van het Klimaatakkoord). Diverse sprekers, onder wie Diederik Samsom, Directeur-Generaal Energie van het Ministerie van EZK Sandor Gaastra en verschillende startups geven tijdens deze bijeenkomst hun visie op hoe Nederland haar klimaatdoelstellingen kan halen en welke uitdagingen er zijn. De bijeenkomst is van 12:30 uur tot 15:00 uur in de Glazen Zaal op de Prinsessegracht 26 in Den Haag.

Share Button