AllianzGI past geïntegreerd ESG-beleid toe op 116 miljard euro beheerd vermogen

Allianz Global Investors (AllianzGI) heeft bekendgemaakt dat het geïntegreerde ESG-beleid van toepassing is op maar liefst 116 miljard euro van het vermogen dat het onder beheer heeft. AllianzGI lanceerde het beleid slechts 18 maanden geleden.

Maatschappelijk verantwoord beleggen

AllianzGI is een pionier in de branche als het om ESG gaat. De internationale vermogensbeheerder startte bijna twintig jaar geleden met zijn eerste wereldwijde strategie voor maatschappelijk verantwoord beleggen in aandelen. Het integreren van ESG-factoren bij alle beleggingsbeslissingen is de nieuwste ontwikkeling in het verantwoorde beleggingsaanbod van het bedrijf. Op dit moment valt het gehele vermogen dat AllianzGI onder beheer heeft, 524 miljard euro om precies te zijn, onder de klassen geïntegreerde ESG, SRI, impact of SRI informed.

Andreas Utermann, CEO en wereldwijd CIO van AllianzGI: “Waar veel bedrijven nog praten over het integreren van ESG heeft AllianzGI serieus werk gemaakt van het toepassen ervan. Elk AllianzGI-portefeuilleteam moet ESG-vragen stellen voor het gaat beleggen in een bedrijf. Daarnaast dragen de teams bij aan ons interne debat over de ESG-risico’s die bedrijven lopen. Dit alles maakt dat AllianzGI goed op de hoogte is van alles wat met ESG te maken heeft en dat we onafhankelijk zijn van de ratings van andere partijen. Het maakt tevens dat we bedrijven tot de orde kunnen roepen waarvan wij vinden dat ze het niet zo nauw nemen met ons stewardship.”

Stemrecht

AllianzGI wordt steeds actiever in het aanspreken van bedrijven waarin het belegt.

In 2017 stemde de internationale vermogensbeheerder op 7.961 aandeelhoudersvergaderingen tegenover 5.794 in het voorgaande jaar. Gebruik maken van zijn stemrecht op aandeelhoudersvergaderingen is belangrijk voor AllianzGI als het gaat om ‘actief rentmeesterschap’. AllianzGI stemde in 2017 bij 68% van de aandeelhoudersvergaderingen tegen het management als het ging om voorstellen die niet voldeden aan de marktstandaarden die staan vermeld in de Global Corporate Governance Guidelines van AllianzGI.

Omdat AllianzGI wereldwijd hetzelfde beleid toepast, heeft het bedrijf een goed inzicht in hoe bedrijven wereldwijd omgaan met corporate governance. Daar blijken grote verschillen in te zitten. In Japan stemde AllianzGI bijvoorbeeld tegen 45 procent van alle voorstellen die werden gedaan in vergelijking met 35 procent in de VS, 33 procent in Frankrijk, 28 procent in Hong Kong, 13 procent in Duitsland en (slechts) 6 procent in het Verenigd Koninkrijk. In de VS werd bijvoorbeeld veel tegen beloningsvoorstellen gestemd omdat AllianzGI geen verband kon vinden tussen het salaris en de geleverde prestatie.

Eerder dit jaar ontving AllianzGI een A+ voor zijn overkoepelende benadering van ESG-strategie en Governance voor de tweede keer op rij van de PRI Association (‘Principles for Responsible Investment’).

Share Button