Opening Zonnepark De Vaandel in Heerhugowaard

Na jaren van voorbereiding opent wethouder Stam op 25 oktober officieel zonnepark De Vaandel in Heerhugowaard. Ecorus heeft het park ontwikkeld en nam het ontwerp, de bouw en financiering voor haar rekening. Naast Ecorus financieren ook het ASN Groenprojectenfonds en het Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Holland (PDENH) het zonnepark.

Zonnepark De Vaandel ligt op het industrieterrein De Vaandel in Heerhugowaard en heeft een oppervlakte van zo’n 10 hectare – ongeveer 20 voetbalvelden. Daarmee is het een van de grotere zonneparken van Nederland. Op het park staan circa 34.000 zonnepanelen opgesteld die samen zo’n 9 miljoen KWh per jaar aan groene energie opwekken. Genoeg om straks 2.250 huishoudens in en rondom Heerhugowaard van duurzame energie te voorzien.

De duurzame energievoorziening van deze huishoudens komt neer op een CO2-besparing van ongeveer 5.000 ton per jaar. Ter illustratie: om dezelfde hoeveelheid CO2 aan de atmosfeer te onttrekken is ongeveer 1000 hectare bos nodig. De gemeente Heerhugowaard werkt graag mee aan deze duurzame ontwikkeling en is erg positief over de komst van het zonnepark. De gemeente beschouwt de ontwikkeling van een zonnepark op deze locatie als een goed alternatief voor de tijdelijke invulling van het bedrijventerrein.

Over Ecorus

Ecorus is een ontwikkelaar van zonne-energieprojecten, met vestigingen in Nederland en België. Naast de eigen ontwikkeling, zoals De Vaandel, faciliteert Ecorus ook projecten van derden. Dat kan in de vorm van ontwerp en bouw, onderhoud en financiering. Het ontwikkelen van zonne-energieprojecten doet Ecorus in opdracht van onder meer bedrijven, woningcorporaties en gemeenten.

Over het ASN Groenprojectenfonds
Het ASN Groenprojectenfonds belegt in erkende groenprojecten. Daarmee draagt het bij aan oplossingen voor het behoud en de verbetering van het klimaat, het milieu en de natuur. Duurzaam bouwen, duurzame energie en decentrale energievoorzieningen zijn projecten waarin het fonds investeert. Daarmee helpt het de uitstoot van broeikasgassen verminderen. Beleggers in het ASN Groenprojectenfonds leveren hieraan een directe bijdrage.

Over PDENH
Het Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Holland is een investeringsfonds voor gevestigde en startende bedrijven en projecten, die zich richten op energietransitie, duurzame mobiliteit en circulaire economie en die daarmee bijdragen aan de duurzame economie in Noord-Holland. Ook andere duurzame innovaties kunnen in aanmerking komen voor een investering. Het fonds is opgericht en gefinancierd door de Provincie Noord-Holland en wordt beheerd door KplusV en StartGreen Capital.

Share Button