ABP investeert 15 miljoen in duurzamer maken Schiphol

ABP belegt € 15 miljoen in groene obligaties van luchthaven Schiphol. Hiermee gaat Schiphol het vliegveld verder duurzamer maken. Deze investering in Nederland draagt bij aan de doelstelling van ABP om steeds meer verantwoord te beleggen.

Schiphol gaat met de opbrengst van de groene obligaties werken aan een grote operatie om de luchthaven duurzamer te maken. Het gaat onder meer om het energieneutraal maken van terminals en het vervoer in en rond de luchthaven. In 2030 wil Schiphol geen afval meer produceren.

Twee vliegen in één klap

Door te investeren in groene obligaties (‘green bonds’) geven beleggers een bedrijf een lening waarmee het kan investeren in duurzame projecten. Groene obligaties slaan dus twee vliegen in één klap: ze leveren rendement op en zijn goed voor het milieu.

ABP belegt niet zomaar in elke obligatie die het label ‘groen’ draagt. Het onderzoekt grondig of de opbrengsten van de obligatie ook echt worden gebruikt voor groene projecten. Daarnaast moet de groene obligatie ook een aantrekkelijk verwacht rendement opleveren.

Een duurzamere luchtvaartsector

ABP beseft dat de luchtvaartsector erg milieuvervuilend is, maar ziet de investering als een eerste stap om de industrie duurzamer te maken. De groene obligaties van Schiphol voldoen aan strenge internationale duurzaamheidsstandaarden, de Green Bond Principles.

ABP belegt onder andere het pensioengeld van werknemers van Luchthaven Schiphol. Met de belegging in de groene obligatie van Schiphol dragen de werknemers bij aan de verduurzaming van hun werkgever.

Forse groei groene obligaties

Het aantal groene obligaties in de beleggingsportefeuille van ABP neemt fors toe. In 2016 belegde ABP nog in 59 groene obligaties, met een waarde van € 1,4 miljard. Eind 2017 waren het er al 102, met een gezamenlijke waarde van € 3,49 miljard.

Share Button