PDENH derde investeerder in EST-Floattech

PDENH (Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Holland) investeert in EST-Floattech, een technologiebedrijf gevestigd in Hoofddorp dat energieopslagsystemen ontwikkelt voor volledig elektrisch en hybride maritieme toepassingen en mobiele batterijoplossingen in containers en grondverzet. 

EST‐Floattech is wereldwijd één van de leidende partijen op het gebied van maritieme batterij- en energieopslagsystemen en met meer dan 50 projecten gerealiseerd zijn ze wereldwijd nummer twee. Het modulaire energiesysteem op basis van Lithium NMC is onder andere geïnstalleerd op batterij-hybride veerboten in Amsterdam en de Sendo Liner; het eerste binnenvaartschip dat voor een periode volledig emissieloos kan varen. Daarnaast worden de batterijen gebruikt door de volledig elektrische graafmachines van Caterpillar.

Met hun energie-opslagsystemen speelt EST-Floattech een cruciale rol in de energietransitie en de overgang van fossiele brandstoffen naar duurzame alternatieven. Dit sluit nauw aan bij missie van PDENH om te investeren in projecten die zich richten op de energietransitie, circulaire economie en duurzame mobiliteit.

De batterijsystemen zijn gebaseerd op Lithium NMC-cel technologie en vanwege hun betrouwbaarheid als zodanig gecertificeerd met een DNV-GL type goedkeuring. De batterijen worden nu voornamelijk gebruikt voor diesel-hybridetoepassingen maar zijn tevens geschikt voor volledig elektrische aandrijfsystemen. De voordelen op milieugebied zijn evident: de uitstoot van schadelijke stoffen (NOx en CO2) worden fors gereduceerd, net als de overlast door geur en motorgeluid.

EST-Floattech is opgericht in 2009 en is een dochteronderneming van Ponooc, een investeringsfonds gelieerd aan het Nederlandse familiebedrijf Pon Group. Vorig jaar nam het Rotterdam Port Fund een belang in EST-Floattech, waarmee PDENH de derde investeerder in EST-Floattech wordt. Het bedrijf opereert vanuit Hoofddorp met zo’n 25 mensen en is groeiende.

“De participatie van PDENH geeft ons, naast groeikapitaal, de erkenning dat we bijdragen aan de energietransitie in Nederland. Met PDENH als investeerder zijn we ervan overtuigd dat we nog meer herkenning en zichtbaarheid als leverancier krijgen in de Nederlandse markt”, aldus Trond Skaufel, CEO van EST-Floattech.

“Batterijsystemen leveren een belangrijke bijdrage aan schone energie. We zijn verheugd deel uit te maken van de ambitieuze missie van EST-Floattech om een ​​schonere maritieme sector te creëren en aanvullend het grondverzet te verduurzamen in met name stedelijke gebied “, aldus Bart Blokhuis, directeur van PDENH. “We zijn ervan overtuigd dat EST-Floattech een sleutelpositie heeft in het creëren van ​​een enorme impact en PDENH kijkt er dan ook naar uit om hieraan bij te dragen in nauwe samenwerking met haar management, Ponooc en Rotterdam Port Fund”.

Over EST-Floattech

EST-Floattech is een leverancier en ontwikkelaar van hoogwaardige batterij en energie opslagsystemen. Vanuit haar kantoren in Noorwegen, Nederland en een sterke lokale vertegenwoordig in Duitsland bedient EST-Floattech de markt met zeer veilige en streng gecertificeerde energieopslag systemen op basis van Lithium NMC technologie.

Over de investeerders

Ponooc

Ponooc is een zelfstandig opererend investeringsfonds gericht op investeringen in duurzame energie en mobiliteit. Ponooc is gelieerd aan de Pon Group, een van de grootste familiebedrijven in Nederland opererend in 32 verschillende landen met 80 bedrijven en meer dan 12.000 werknemers wereldwijd. Naast EST-Floattech bestaat het huidige portfolio uit ondernemingen die actief zijn in smart city solutions, geothermie, energie services en deel-concepten.

Rotterdam Port Fund
Het Rotterdam Port Fund is een onafhankelijk investeringsfonds, dat investeert in innovatieve en haven gerelateerde bedrijven met een aantrekkelijke marktpotentieel. Het fonds is een initiatief van het Havenbedrijf Rotterdam, NIBC Bank, InnovationQuarter, Koninklijke Doeksen en de Rotterdamse ondernemers Peter Goedvolk en Luc Braams.

PDENH
Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Holland investeert in startups, gevestigde bedrijven en projecten in de provincie Noord-Holland. De focusgebieden zijn energietransitie, circulaire economie en duurzame mobiliteit. De bedrijfsactiviteiten moeten plaatsvinden in Noord-Holland en zowel financieel, economisch en maatschappelijk rendement genereren.

Share Button