NVB: ‘Ecolabel voor beleggen kan helpen, mist goed vormgegeven’

Het is belangrijk dat consumenten meer inzicht krijgen in de mate waarin financiële producten bijdragen aan duurzame economische activiteiten. Het invoeren van een ‘ecolabel’ voor beleggingsfondsen kan daarbij helpen, mits dit instrument goed is vormgegeven. Dat stelt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) in reactie op voorstellen van de Europese Commissie.

De commissie heeft deze voorstellen publiekelijk ter consultatie voorgelegd. Nederland heeft op dit moment geen keurmerk of ‘ecolabel’ voor beleggingsfondsen. De NVB wijst de introductie van een ecolabel niet af maar vindt dat hiervoor een goede balans moet worden gevonden. Als de eisen voor zo’n label te hoog zijn en slechts het topje van de beleggingsfondsen hiervoor in aanmerking komt, is de impact op het klimaat vermoedelijk beperkt. Als de eisen te laag zijn, dan gaat er geen prikkel vanuit aan klanten om vermogen te verplaatsen naar meer duurzame economische activiteiten. De NVB wil te allen tijde voorkomen dat een label wordt misbruikt voor wat wordt genoemd ‘greenwashing’: een product groener voorstellen dan het daadwerkelijk is.

U vindt de hele consultatiereactie hier

Share Button