3 cleantech startups boeken succes in Noord-Nederland

Cleantech bedrijven die uitstromen uit het programma van startup accelerator BeStart boeken succes na succes. BeStart alumnus SusPhos, die met een gepatenteerde technologie fosfaat wint uit fosfaatrijke afvalstromen, ontving verschillende subsidies en leningen van het Innovatiefonds Noord-Holland, EIT, MIT, VIDA, GOCHEM en de gemeente Leeuwarden. Hiermee gaan ze een pilot plant bouwen in Balk, die in 2020 naar de waterzuiveringsinstallatie in Leeuwarden verhuist. Ecofalt kan dankzij het Europese subsidieprogramma OP-Oost 2014-2020 zijn duurzame alternatief voor asfalt gaan certificeren en verder opschalen in de wegenbouw markt. EV Biotech, die nu het accelerator programma doorloopt, bereikte door een VIA subsidie een doorbraak in de genetische modificatie van bacteriën, waardoor CO2 neutrale vanilleproductie mogelijk wordt.

BeStart alumnus Ecofalt heeft samen met haar strategische partners een bijdrage van € 672.658 ontvangen uit het Europese subsidieprogramma OP-Oost 2014-2020 om hun duurzame alternatief voor asfalt verder door te ontwikkelen. De startup, die in 2018-2019 deelnam aan het accelerator programma van BeStart, maakt sindsdien een razendsnelle groei door.

BeStart startup EV Biotech heeft een flinke doorbraak bereikt in de ontwikkeling van een CO2-neutrale methode om vanille te produceren. ‘Wij hebben een heel belangrijk component werkend gekregen, dat nodig is om de route van vanilleproductie in micro-organismen te verkorten,’ aldus CEO Linda Dijkshoorn. ‘Dat was erg veel Research & Development werk!’

BeStart Alumnus SusPhos zet de komende maanden een flinke stap richting de markt. Dankzij een slimme combinatie van diverse converteerbare leningen en subsidies gaat de startup, die haar oorsprong kent op de Universiteit van Amsterdam, haar technologie in Noord-Nederland opschalen van kilo- naar tonschaal. Het doel: fosfaat winnen uit fosfaatrijke afvalstromen van waterzuiveringsinstallaties en andere industrieën, om dit vervolgens te hergebruiken in marktconforme producten zoals vlamvertragers en kunstmest.

Inschrijving geopend voor nieuwe cleantech startups!

BeStart zoekt weer nieuwe startups die met hun technologie een bijdrage willen leveren aan een schoner milieu, een beter klimaat of energiebesparing. In een programma van een jaar krijg je intensieve coaching, bedrijfskundige colleges en word je geïntroduceerd in het betrokken cleantech netwerk van bedrijven en overheden in de regio. Door de nuttige contacten die je opdoet kun je ineens aan tafel komen te zitten met iemand die je al jarenlang op je vizier hebt. Wil jij er helemaal voor gaan en binnen een jaar worden klaargestoomd voor de markt? Meld je startup aan via https://www.bestart.nl/startup-aanmelden/

Share Button