Financieringen van € 10 miljoen en groter voortaan mogelijk via Oneplanetcrowd

Financieringsplatform Oneplanetcrowd biedt vanaf heden ondernemers en initiatiefnemers van duurzame energieprojecten de mogelijkheid om financiering van 10 miljoen euro of meer op te halen bij particuliere investeerders. Dat is mogelijk doordat Oneplanetcrowd, als verbonden agent van moederbedrijf StartGreen Capital, gaat opereren onder een MiFID II (Markets in Financial Instruments Directive) vergunning, uitgegeven door toezichthouder AFM. Hierdoor kan Oneplanetcrowd aan de financieringsvraag van duurzame energieprojecten voldoen, zoals windmolenprojecten waarbij burgers de mogelijkheid moeten krijgen te participeren. 

Crowdfundingplatforms zijn gebonden aan het toegestane maximale bedrag van 2,5 miljoen euro en mogen alleen in niet-overdraagbare leningen bemiddelen. Door te opereren onder deze vergunning maakt Oneplanetcrowd een belangrijke professionaliseringsstap, ontstaan bredere mogelijkheden en verdwijnt het maximum van 2,5 miljoen euro opgehaald geld per onderneming” aldus Coenraad de Vries – Managing Partner van Oneplanetcrowd. Financieringen van boven 5 miljoen euro zijn voor Oneplanetcrowd mogelijk met behulp van een AFM goedgekeurde prospectus. Dit is relevant voor de grotere MKB groeibedrijven en regionale energie-opwekkingsprojecten.

Burgerparticipatie steeds belangrijker bij energietransitie

Regionale duurzame energieprojecten, zoals de bouw van windturbines, zonneparken en biomassa-installaties, brengen investeringsmogelijkheden met zich mee waar institutionele investeerders van profiteren. Tegelijkertijd hebben ze een directe impact op de leefomgeving van mensen. Het klimaatakkoord stelt voor om te streven naar 50% lokaal eigendom (burgers en bedrijven) van nieuwe zon- en windprojecten op land. “Crowdfunding biedt burgers een laagdrempelige manier om te beleggen in energieprojecten. Daarmee krijgen mensen een directe rol in de duurzame energietransitie en profiteren zij financieel mee van projecten in de buurt.” aldus de Vries.

Nieuwe vergunning biedt meer financieringsvormen en verhandelbaarheid

MiFID II geeft de mogelijkheid om, naast leningen, financieringen flexibel te structureren: ook als obligatie en directe aandelen in een onderneming. Daarnaast worden de bemiddelde effecten verhandelbaar.

Over Oneplanetcrowd

Oneplanetcrowd staat sinds 2012 voor investeren met aantrekkelijk financieel rendement én positieve impact op mens en milieu. Oneplanetcrowd verbindt innovatieve ondernemers aan toekomstgerichte investeerders om samen de transitie naar een duurzame economie te versnellen. Oneplanetcrowd is een initiatief van onder andere Start Green Capital die op haar beurt onder andere twee energiefondsen (EFO en PDENH) beheert.

Share Button