Belgische Ghelamco kondigt de emissie van een ‘groene’ obligatie aan

Bron
Oblis

Ghelamco, het Belgisch vastgoedbedrijf dat ook actief is op de Poolse markt, bereidt de emissie van zijn eerste groene obligatie voor. Het doel van deze operatie is de reputatie van het bedrijf een duurzaam karakter te geven via het herfinancieren van een obligatie die volgende maand op de vervaldag komt.

De lening zal dus het label ‘groen’ dragen. Dat wil zeggen dat met de opbrengst projecten gefinancierd zullen worden die een duurzaam karakter en een positieve ecologische impact hebben.

Het besluit voor de emissie van deze ‘groene’ obligatie werd al geruime tijd geleden genomen. In een interview met Oblis enkele maanden geleden kondigde Philippe Pannier, financieel directeur van Ghelamco, de operatie aan, evenwel zonder opgave van de juiste timing. Pannier verklaarde toen dat de vastgoedprojecten van het bedrijf voldoen aan de zeven voorwaarden die de Verenigde Naties aan duurzame projecten opleggen.

Op dit moment is er  nog geen informatie bekend over de coupon of de looptijd. We kunnen alleen vaststellen dat als gevolg van de Coronacrisis de verschillende uitstaande obligaties van de groep in koers zijn gedaald. Hierdoor zijn de rendementen opgelopen. Ghelamco zal dus een aantrekkelijke coupon moeten bieden om de beleggers over de brug te halen. Is dat niet het geval, dan zouden ze de voorkeur kunnen geven aan de uitstaande obligaties.

Wat moeten we weten van Ghelamco ?

Het bedrijf werd in 1985 opgericht door Paul Gheysens. Onder zijn leiding is Ghelamco uitgegroeid tot een vooraanstaande speler op de Europese vastgoedmarkt, vooral in het segment van het residentieel vastgoed en de kantoorprojecten. Het bedrijf is ook betrokken in multifunctionele projecten inclusief commercieel vastgoed en projecten rond vrije tijd.

Ghelamco, voor 100% eigendom van de familie Gheysens, is vooral actief op de Poolse markt. Op die markt wordt bijna de helft van de omzet (ongeveer 2 miljard euro) gerealiseerd. Op korte afstand van de Poolse is de Belgische markt een goede tweede.

In Polen is deze Vlaamse vastgoedpromotor al meer dan 30 jaar actief. Ghelamco is er doorgegroeid tot de nummer één op de kantorenmarkt.

Ghelamco is uiteraard vooral bekend vanwege de bouw van de Ghelamco Arena, het stadion waar AA Gent zijn wedstrijden speelt. Het bedrijf was ook betrokken bij het afgeblazen project voor de bouw van een nieuw nationaal stadion op parking C van de Heizel (Eurostadium).

In het segment residentieel vastgoed werden heel wat projecten gerealiseerd in Gent, Kortrijk en Knokke. We mogen ook niet vergeten om een aantal Brusselse projecten te vermelden, zoals het nieuwe hoofdkwartier van PwC, het Spectrum, de Silver Tower en de Lloyd George.

Share Button