PowerD haalt LeasePlan binnen als investeerder en launching customer

Bron
PowerD

De jonge Amsterdamse startup PowerD versterkt zijn positie met LeasePlan die als strategische aandeelhouder een meerderheidsbelang in het bedrijf heeft genomen. LeasePlan fungeert tevens als launching customer voor het eerste product van PowerD: een nieuw gebruikersplatform dat EV-rijders in staat stelt hun auto ‘slim’ te laden met groene stroom als die door een piek in de opwek het goedkoopst is. Onder de naam LeasePlan Energy wil de leasemaatschappij met dit platform de concurrentie aangaan met partijen die nu al actief zijn op de markt van ‘slim laden’.

PowerD is sinds enkele maanden actief in de ontwikkeling van oplossingen die zich richten op het verder verduurzamen van elektrisch rijden. Rijden in een EV is namelijk weliswaar duurzamer dan rijden in een fossiele auto, maar wordt pas echt duurzaam als de EV wordt geladen met 100% groene stroom, of tenminste met een energiemix met daarin een zo groot mogelijk aandeel groene stroom. Dat laatste biedt het platform dat PowerD nu voor LeasePlan heeft ontwikkeld: via een slimme app wordt bepaald wanneer het aanbod groene stroom het hoogst is (en dus de prijs het laagst). Op dat moment start het laden via de laadpaal thuis. Dit heet ook wel ‘slim laden’.

PowerD richt zich anders dan de concurrentie expliciet op bedrijven met een groot eigen wagenpark. Medeoprichter Pieter Willems: “Onze achterliggende missie is om werkgevers en werknemers in staat te stellen veel meer het heft in eigen hand te nemen om zélf een duurzaam energie-ecosysteem in te richten waar ze het meeste baat bij hebben. De elektrische auto is daarbij een fantastisch hulpmiddel omdat je er bijvoorbeeld overdag op kantoor goedkoop zonnestroom in kunt opslaan en ’s avonds thuis de stroom er weer uit kunt halen om mee te koken en televisie te kijken. In onze ogen is duurzame energie nog te veel het exclusief domein van de grote energiemaatschappijen. Wij willen dat meer gaan democratiseren: goedkoper, zonder grid-belasting en sneller op weg naar 100% duurzame stroom. Vandaar ook dat we de samenwerking hebben gezocht met een leasemaatschappij die ons in één keer kritische massa op de markt geeft.

White label-oplossing

LeasePlan Nederland is met LeasePlan Energy weliswaar de eerste klant die een dergelijk duurzaam energie-ecosysteem gaat inrichten, maar als het aan PowerD ligt zeker niet de laatste. Managing director en ook medeoprichter Oscar Westerhof: “Er zijn weliswaar diverse initiatieven die zich al richten op slim laden, maar wij zijn de enige die een white label-oplossing aanbieden in de markt. Wij kunnen zo verschillende klanten een volledige eigen merkbeleving meegeven.”

Volgens Willems wil PowerD op de langere termijn ook andere technologische oplossingen gaan ontwikkelen, zoals het opwekken en terugleveren van groene energie op de zaak of thuis. “Vooralsnog zijn we een onderneming die zich richt op het verduurzamen van elke gereden kilometer”, aldus Willems. “Maar zal het daar zeker niet bij blijven. Nederland staat namelijk nog maar aan het begin van de verduurzaming van energieopwekking. En op termijn willen we ook naar andere Europese landen.

Samenwerking LeasePlan Nederland

Het aan boord halen van LeasePlan is volgens beide oprichters bovenal een strategische zet. Westerhof: “We liepen al een paar jaar rond met het idee om elke elektrisch gereden kilometer zo groen mogelijk te maken. Als je iets wilt veranderen, moet je de plekken zoeken waar je de meeste impact kunt hebben. LeasePlan bezit het grootste elektrische wagenpark van Europa, dus het was voor ons een logische partner om mee te gaan praten. Niet alleen vanwege de omvang van de vloot, maar ook omdat de onderneming een uitgesproken groene ambitie heeft en voor 2030 toe wil naar 100% emissievrij. Onze oplossing helpt ze een goede stap in deze richting te zetten.”

Share Button