“Beleggers dragen samen bij aan Duurzame Ontwikkelings doelen”

Bron
APG

Het Sustainable Development Investments Asset Owner helpt beleggers bij hun keuzes voor investeringen die bijdragen aan de Duurzame Ontwikkelingdoelen. Hiervoor zijn 17 doelstellingen vastgesteld, waaronder klimaatactie, goede gezondheid en welzijn, en betaalbare schone energie. Het SDI AOP is een broodnodig stukje in de puzzel om een bijdrage aan deze doelen te kunnen realiseren, was de conclusie van deskundigen uit verschillende continenten bij de online lancering van het platform op 10 september.

Het SDI Asset Owner Platform (SDI AOP) is niet zomaar weer een duurzaam beleggersinitiatief,” zegt Claudia Kruse, hoofd van het Global Responsible Investment & Governance-team van APG. “Het is opgezet door asset owners [zoals pensioenfondsen, red.} en richt zich specifiek op de Duurzame Ontwikkelingsdoelen. Het laat zien hoe de producten of diensten van bedrijven aan deze doelen bijdragen. Doordat de ongestructureerde data wordt verwerkt met behulp van kunstmatige intelligentie en natural language processing, kunnen duizenden wereldwijde kapitaalmarktbeleggingen worden geanalyseerd. De data zijn objectief en gebaseerd op gecontroleerde financiële cijfers. Ook de classificaties zijn op vaste regels gebaseerd en dus controleerbaar.”

Belangrijk voor langetermijnbeleggers

De Duurzame Ontwikkelingsdoelen zijn belangrijk voor ons als langetermijnbelegger, zegt Andrew Gray, Directeur ESG & Stewardship bij AustralianSuper en een van de oprichters van het platform, samen met APG, PGGM en BCI. “Wij geloven dat bedrijven die bijdragen aan de doelstellingen er goed voor zullen staan in een toekomstige economie die in lijn is met de doelen, en dus aantrekkelijke beleggingskansen bieden.

Het gebrek aan kwaliteitsgegevens om bijdragen aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen te identificeren is lange tijd een belemmering geweest voor beleggers. “De informatie die het SDI AOP levert stelt ons in staat om beleggingskansen te ontdekken en vast te stellen in hoeverre onze portefeuille bijdraagt aan de doelen,” zegt Gray. “Het maakt onze gesprekkend met bedrijven ook veel concreter doordat we het over objectieve, vergelijkbare data kunnen hebben. In de toekomst kan het ons ook helpen onze producten voor leden te verbeteren, bijvoorbeeld door een duurzame beleggingsoptie aan te bieden op basis van positieve bijdragen van bedrijven aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen in plaats van – zoals tot nut toe het geval was – op basis van uitsluiting.”

Gebruiksvriendelijk en kostenefficiënt

De Duurzame Ontwikkelingsdoelen zijn niet langer een niche, maar zijn inmiddels een prioriteit voor veel financiële dienstverleners. Asset owners hebben moeite om de doelen te integreren in hun standaardbeleggingsprocessen, zegt Ian Webster, Senior Managing Director bij distributiepartner Qontigo. “Het SDI AOP biedt een gebruiksvriendelijke en kostenefficiënte manier om de data op te nemen in bestaande tools voor beleggingssbeslissingen en rapportage. Hiermee biedt het platform een zeer breed scala aan toepassingen en mogelijkheden voor verdere ontwikkeling.

Ondernemingsplan van de wereld

De lancering van het SDI AOP komt op het juiste moment, zegt Fiona Reynolds, CEO van de Principles for Responsible Investment (PRI). “De Duurzame Ontwikkelingsdoelen zijn het ondernemingsplan van de wereld voor een groenere, inclusievere en duurzamere toekomst. En het SDI AOP is een broodnodig stukje in de puzzel voor beleggers die een bijdrage aan de doelen willen leveren. Het helpt om de Duurzame Ontwikkelingsdoelen te vertalen naar beleggingsdoelstellingen en zorgt ervoor dat beleggers en bedrijven een gestandaardiseerde manier van rapporteren hebben. Het platform is een prachtig voorbeeld van hoe we samen meer kunnen bereiken dan ieder voor zich.

Share Button