Wereldwijde groep beleggers neemt klimaatdoelen van Follow This over

ClimateAction100+, een wereldwijde groep van institutionele beleggers, waaronder APG en BlackRock, volgt de groene activistische aandeelhoudersgroep Follow This in het vragen om harde klimaatdoelen aan oliebedrijven, schrijft de Financial Times vandaag. Dit nieuwe beleid is een U-turn voor de groep, die samen meer $40 biljoen beheren. Op de aandeelhoudersvergaderingen in mei steunde CA100+ de vrijblijvende klimaatambities van Shell, Equinor en Total en steunde de alliantie de klimaatresoluties van Follow This niet. De Follow This klimaatresoluties vragen om concrete klimaatdoelen- en investeringen in lijn met het Klimaatakkoord van Parijs om de opwarming van de aarde te beperken to 1,5 tot 2°C.

– 45% in 2030

Volgens de Financial Times vraagt de CA100+ oliebedrijven om hun (netto) emissies terug te brengen met 45% in 2030 en 100% in 2050 (ten opzichte van 2010). Harde doelen (targets) in lijn met het Klimaatakkoord van Parijs vormden sinds 2017 de kern van de Follow This klimaatresoluties.

Mark van Baal van Follow This: “Het is een overwinning voor het klimaat dat CA100+ onze roep om harde emissiedoelen overneemt. Zonder concrete doelen voor het drastisch terugbrengen van alle emissies zullen olie- en gasbedrijven het roer niet omgooien. Dat hebben we gezien bij Shell in de afgelopen jaren. Alleen als de olie-industrie stopt met het zoeken naar nog meer fossiele brandstoffen en massaal gaat investeren in duurzame energie, kan de wereld een klimaatcrisis afwenden.”

Excuus

“We verwelkomen deze stap van CA100+ met enige voorzichtigheid, omdat oliebedrijven als Shell de steun van de CA100+ tot nu toe hebben gebruikt als excuus om niet fundamenteel van koers te veranderen.”

Moment van de waarheid

Het moment van de waarheid komt op de aandeelhoudersvergaderingen in 2021. “In mei 2021, wanneer onze klimaatresoluties weer ter stemming komen, zullen we zien of alle leden van CA100+ hier daadwerkelijk achter staan en voor onze klimaatresolutie stemmen.”

Aandeelhoudersrebellie

Deze aankondiging van de CA100+ volgt op een aandeelhoudersrebellie op de aandeelhoudersvergaderingen in mei. Equinor, Shell en Total kondigden kort voor de aandeelhoudersvergaderingen een nieuwe, vrijblijvende klimaatambitie aan, die werd gesteund door de CA100+ en noemden de Follow This klimaatresolutie “onnodig”. Alle drie kregen ze te maken met een aandeelhoudersrebellie toen een ongekend grote groep aandeelhouders voor de resoluties stemden. Bij Shell steeg het percentage van 2,7% in 2016 naar 14,4% in 2020. “De nieuwe positie van de CA100+ laat zien dat deze aandeelhoudersrebellie heeft gewerkt.”

Nederlandse beleggers

“Deze stap is te danken aan de groeiende groep verantwoordelijke beleggers binnen de CA100+, die voor de klimaatresoluties van Follow This stemden,” zegt Van Baal. De Nederlandse beleggers Actiam, Achmea, Aegon, MN (namens PME en PMT) en Nationale Nederlanden, die voor de klimaatresoluties stemden, speelden hierin een cruciale rol.

Missie

“Deze groep dissidente beleggers binnen de CA100+ brengt onze missie om oliebedrijven het roer te laten omgooien weer een stap dichterbij,” reageert Mark van Baal van Follow This, dat Shell en later andere oliebedrijven sinds 2015 steunt om van koer te veranderen.

Share Button