Klimaatverandering staat bovenaan de agenda voor institutionele beleggers in 2021

Institutionele beleggers benadrukken het groeiende belang van ESG bij beslissingen over beleggingen en stemmen bij volmacht in een nieuwe Morrow Sodali-enquête.

Toen institutionele beleggers met USD 29 biljoen aan beheerd vermogen werd gevraagd welk probleem hen waarschijnlijk ertoe zou aanzetten om met de raden van bestuur in zee te gaan, stond klimaatverandering bovenaan de agenda. Dit is een van de belangrijkste bevindingen van de 2021 Institutional Investor Survey van Morrow Sodali, die vandaag is gepubliceerd.

De jaarlijkse wereldwijde enquête onder meer dan 40 institutionele beleggers is bedoeld om erachter te komen wat echt belangrijk voor hen is bij het analyseren van bedrijven, en om hun belangrijkste aandachtsgebieden te benadrukken bij het bepalen hoe ze hun stemrecht kunnen uitoefenen tijdens lopende aandeelhoudersvergaderingen.

De enquêtevragen zijn bedoeld om de nieuwste trends op het gebied van bedrijfsbetrokkenheid te identificeren, waaronder ESG (Environmental, Social and Governance) en duurzaamheid, belonings- en AVA-gerelateerde kwesties en aandeelhoudersactivisme.

De herhaling van de enquête in 2021, die nu aan zijn zesde jaar is, onderstreept hoe de focus op ESG blijft toenemen. De ondervraagde instellingen zien een duidelijk verband tussen ESG-prestaties en goede financiële prestaties en willen dat bedrijven hun betrokkenheid bij en rapportage over deze onderwerpen verbeteren.

Hoewel deze kwesties omvatten als de samenstelling van de raad van bestuur, de beloning van bestuurders en het beheer van menselijk kapitaal, die allemaal beter dan ooit worden bekeken, staat klimaatverandering bovenaan de agenda in termen van het aansporen van investeerders om deel te nemen. De bevindingen van het onderzoek geven aan dat er nog veel ruimte is voor verbetering van de kwaliteit van de ESG-rapportage van bedrijven, en met name beleggers willen dat bedrijven deze onderwerpen bespreken in het kader van hun bedrijfsplannen. Bedrijven moeten ervoor zorgen dat ze de juiste mensen in dienst hebben, zowel in termen van management als in de raad van bestuur, en dat deze vertegenwoordigers goed voorbereid zijn om de relevante kwesties te bespreken.

Beleggers verwachten verbanden te zien tussen klimaatverandering en financiële risico’s en kansen, de tijdshorizon van de verwachte impact van klimaatverandering op bedrijfsstrategieën toegelicht en statistieken, doelstellingen en prestaties duidelijk bekendgemaakt. Nu het klimaatrisico zo duidelijk in de voorhoede van de beleggers staat, is het geen verrassing dat TCFD andere rapportagekaders ver overtrof als de eerste keuze van 75% van de respondenten.

Uit het onderzoek blijkt dat de populariteit van TCFD sterk is gestegen, en veel beleggers verwachten nu dat bedrijven zich eraan aanpassen of uitleggen waarom ze denken dat het niet nodig is. SAS3 was de tweede keuze, en het was interessant om te zien dat een groot deel van de respondenten (39%) aangaf gebruik te maken van interne propriëtaire frameworks. Dit is een bericht aan de markt dat beleggers in dit opzicht veel geavanceerder worden.

Uit het onderzoek bleek dat verklaringen over het ondernemingsdoel worden beschouwd als een van de drijvende krachten achter het creëren van duurzame langetermijnwaarde, waarbij een grote meerderheid (86%) van de respondenten van investeerders het ermee eens is dat elk bedrijf zijn maatschappelijk doel bekend moet maken, en een substantieel deel (20%) zegt dat de kwestie ertoe kan leiden dat ze tegen de bestuursvoorzitter of andere bestuurders stemmen.

ESG is nu stevig verankerd als een sleutelfactor in de manier waarop beleggers de strategie en prestaties van het bedrijf evalueren, en voorspelbaar wilde de overgrote meerderheid (95%) van de respondenten dat het opgenomen werd in incentiveplannen voor managers. Trends uit de afgelopen jaren laten zien dat investeerders een deel van de prikkels wilden zien gekoppeld aan duurzaamheidsmaatregelen, en toen ze in 2021 werden doorgevoerd, was het resultaat een sterke consensus (69%) die vond dat 5 à 25% een redelijk bedrag was.

Bijzonder opmerkelijk was de respons op jaarlijkse incentives, waar de enquête een aanzienlijke toename laat zien in de steun (95%) voor het opnemen van duurzaamheidsprestaties in kortetermijnbonusplannen. Ter vergelijking: toen beleggers werd gevraagd hoe belangrijk ze ESG-prestatiestatistieken vonden in kortetermijnincentiveprogramma’s in 2018, zei 29% ‘niet belangrijk’ en had nog eens 8% geen mening. Dit roept interessante vragen op rond welke ESG-doelstellingen op geloofwaardige wijze kunnen worden opgenomen in jaarlijkse incentives, aangezien dat duidelijk niet het geval is voor alle soorten metrics.

De afgelopen drie jaar heeft de Morrow Sodali-enquête investeerders gevraagd: “Wat zou u ertoe brengen om tegen de beloningsvoorstellen van bestuurders te stemmen?”, En zij hebben consequent aangegeven dat “een verkeerde afstemming van beloning en prestaties” hun voornaamste zorg is. Dit jaar probeerde de enquête deze kwestie dieper te onderzoeken door te vragen wat volgens hen de belangrijkste indicatoren van een dergelijke verkeerde uitlijning waren.

Als reactie hierop noemden beleggers incentiveplannen zonder prestatiehindernissen (63%), bonussen die worden betaald door bedrijven die zwaar worden beïnvloed door COVID-19 (46%) en de invoering van discretionaire variabele beloningsprogramma’s (29%) als hun belangrijkste zorgen.

Aandeelhoudersactivisme blijft evolueren in 2021, en het onderzoek weerspiegelde de groeiende steun van investeerders voor activistische campagnes, zowel traditioneel als ESG-gerelateerd. Hoewel de meeste beleggers van mening zijn dat interactie met bestuursleden de meest effectieve manier is om besturen te beïnvloeden, wordt samenwerking met andere aandeelhouders snel acceptabeler. In 2021 was 86% van de respondenten “zeer mee eens” of “enigszins mee eens” dat samenwerking met andere aandeelhouders een effectieve manier is om raden van bestuur te beïnvloeden, een aanzienlijke stijging ten opzichte van het onderzoeksresultaat van 2018 (12%).

Afgezien van slechte financiële prestaties, waren slechte strategische beslissingen de factor die er het meest waarschijnlijk toe leidde dat een investeerder een activist steunde. Op de vraag welke ESG-factoren ertoe kunnen leiden dat ze een activist steunen, noemt 66% van de respondenten het uitblijven van een reactie op een ESG-aandeelhoudersresolutie het meest urgente probleem.

Vorig jaar stelde de enquête een iets andere maar vergelijkbare vraag voor over hoe beleggers zouden proberen besturen te beïnvloeden om meer aandacht te besteden aan ESG-kwesties, en deze optie kreeg slechts 21% steun. Opvallend is dat het draagvlak voor deze optie in 2021 dramatisch is toegenomen. Dit weerspiegelt duidelijk het overkoepelende thema van de reacties van beleggers dit jaar: de steeds scherpere focus op klimaatverandering op mondiaal niveau.

Bekijk hier de volledige resultaten van Morrow Sodali’s Institutional Investor Survey 2021.

Share Button