€6 miljoen investering voor Seenons om Europa’s nummer 1 platform voor ‘het redden van afval’ te worden in de race tegen klimaatverandering

Seenons is klaar om Europa’s nummer 1 platform voor het redden van afval te worden na €6 miljoen aan startkapitaal te hebben ontvangen in een tweede investeringsronde, geleid door Tablomonto en Capital T. Seenons zal deze belangrijke financiering gebruiken om zijn technologie verder te ontwikkelen en uit te breiden naar de Benelux. Hiermee zet het grote stappen in de race om Europa’s doelstellingen voor zero-waste in 2030 te behalen.

Seenons is in 2019 opgericht door ex-BCG consultant Joost Kamermans en platform ondernemer Jorn Eiting van Liempt om de groeiende uitdagingen rondom afval aan te pakken. Alleen al in Nederland wordt jaarlijks 2 miljoen megaton afval verbrand, terwijl onze natuurlijke hulpbronnen snel uitgeput raken. De Europese doelstellingen zijn duidelijk: in 2030 moeten we het gebruik van natuurlijke hulpbronnen hebben teruggedrongen en de CO2-uitstoot met 50% hebben verminderd. De innovatieve technologie van Seenons brengt stakeholders in de afvalketen samen. Het is het enige platform in Europa dat zich richt op de fijnmazige afvalstromen. Het Amsterdamse team van professionele waste-warriors heeft berekend dat door het stimuleren van circulariteit een halve megaton afval (ongeveer 10.000 bakfietsen vol) kan worden hergebruikt in plaats van verbrand en zo’n 100.000 bedrijven toe zullen werken naar zero waste in 2025. Met deze impact geeft Seenons een directe impuls aan de race om de huidige nationale en internationale doelstellingen om klimaatverandering een halt toe te roepen, te halen. Het Circularity Gap Report 2021 laat zien dat circulariteit veel potentie heeft, maar dat er in de dagelijkse praktijk nog weinig nieuwe initiatieven zijn die erin slagen om concrete resultaten te behalen..

Het Seenons platform met ondersteunende app koppelt meer dan 17 bedrijfsafvalstromen aan circulaire verwerkers die het afval een tweede leven geven en hiermee de circulaire economie stimuleren. Sinaasappelschillen worden bijvoorbeeld orangello en koffiedrab wordt zeep. Als er geen match is dan zorgt de technologie voor de meest efficiënte en duurzame route om het afval te vervoeren door gebruik te maken van bestaande transportnetwerken – of dat nu een elektrische bakfiets is of een vuilniswagen die al rondrijdt. Dus ook als er geen circulaire mogelijkheden zijn, helpt Seenons bij het creëren van minder verkeer, minder CO2-uitstoot en minder overbelasting in steden.

Joost Kamermans, CEO bij Seenons: “We moeten snel handelen om de manier waarop we nu met afval omgaan te veranderen. Deze investering van €6 miljoen geeft ons de mogelijkheid om onze impact op de verwezenlijking van de afvalvrije doelstellingen aanzienlijk te vergroten, door onze samenwerking met partners in de afvalsector te intensiveren en ons professionele team tegen het eind van 2021 met ongeveer 40 FTE uit te breiden.”

Tamara Obradov van investeerder Tablomonto: “We zijn erg enthousiast dat we Seenons kunnen ondersteunen in hun missie om de keten te sluiten en vraag en aanbod van de circulaire economie op een schaalbare manier te faciliteren. De significante financiering van Capital T, Tablomonto en de angels geeft een duidelijk signaal af dat we serieus werk moeten maken van het structureel veranderen van de processen binnen de huidige afvalindustrie. Als één wereld moeten we circulaire strategieën toepassen om de uitstoot van broeikasgassen significant te verminderen. Seenons is hard op weg om het nr. 1 platform te worden om dit te doen.”

Share Button