ACM zorgt voor betere voorlichting over investeringen in projecten met windenergie

Bron
ACM

Twee bedrijven die investeringen in projecten met windmolens verkopen aan consumenten hebben op verzoek van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) hun informatievoorziening aangepast. Consumenten kunnen investeren in grote projecten met zonnepanelen of windenergie, bijvoorbeeld als ze thuis geen ruimte hebben voor een zonnepaneel. De ACM vindt duurzaamheid belangrijk en is van oordeel dat ook bij dit soort duurzame initiatieven consumenten goed moeten worden voorgelicht over de kosten, verwachte opbrengsten en de risico’s. Het deelnemen aan zo’n project mag geen gevolgen hebben voor de vrije keuze van energieleverancier. De ACM heeft onderzoek gedaan naar twee bedrijven die deelprojecten met windmolens aanbieden. Bij beide bedrijven bleek dat de informatievoorziening voor consumenten beter kon.

Bij het bedrijf Windcentrale zag de ACM dat consumenten beter konden worden voorgelicht over wat de gevolgen kunnen zijn als zij hun aandeel in een windpark weer willen verkopen. Na het verzoek van de ACM heeft Windcentrale dit in mei 2021 aangepast. Bij Greenchoice werden consumenten niet voldoende voorgelicht over het verwachte rendement en de voorwaarden die gelden voor eventuele extra opbrengsten van de investering. Ook vond de ACM de kosten die Greenchoice rekende voor het beëindigen van de investering te hoog. Greenchoice heeft deze tekortkomingen op verzoek van de ACM aangepast en heeft de aanpassingen 1 oktober 2021 afgerond.

Het is belangrijk dat de voorwaarden en de te verwachten rendementen en risico’s voor consumenten van tevoren duidelijk zijn. Zo kunnen consumenten zelf bepalen of zij een goede groene investering doen. Het moet duidelijk zijn wanneer het geïnvesteerde bedrag wordt terugbetaald en wat er gebeurt als een windmolenpark meer of minder stroom opwekt dan gepland.

Vrije keuze van energieleverancier

Vaak wordt bij het investeren in windmolens een deel van de opgewekte energie als ‘korting’ op de energierekening verrekend. Hiervoor moet de consument een energiecontract afsluiten met een specifieke energieleverancier. Omdat consumenten altijd een vrije keuze van energieleverancier moeten hebben, is dit alleen toegestaan als consumenten bij het beëindigen van het energiecontract hun aandeel in de windmolen voor een redelijke prijs kunnen verkopen en dan over kunnen stappen. Ook hier moeten leveranciers consumenten goed over informeren.

Op de website van ACM ConsuWijzer staan tips voor consumenten die willen investeren in deelprojecten met duurzame energie.

Meer informatie:
Share Button