Emmanuel Faber en David Barber sluiten aan bij impact investeerder Astanor Ventures

Astanor Ventures heeft vandaag aangekondigd dat David Barber en Emmanuel Faber voortaan deel zullen uitmaken van zijn partnerschapsteam. Barber en Faber, twee internationaal erkende leiders in de beweging naar een duurzaam agrifoodsysteem, vervoegen Astanor met een gemeenschappelijke missie: kapitaal samen brengen met de natuur en een rechtvaardige, duurzame en voedzame toekomst van voedsel voor iedereen veilig te stellen.

Het wereldwijde agrifoodsysteem is een belangrijke katalysator van klimaat-, biodiversiteits-, sociale en gezondheidscrisissen over de hele wereld. Astanor pioniert met een nieuw model van impactbeleggen, een model dat datagestuurd en transparant is en dat rendement en impact schaalt om de economie te transformeren van een systeem van extractie naar een van regeneratie.

Sinds de oprichting in 2017 heeft Astanor geïnvesteerd in 29 agrifoodtechnologiebedrijven over de hele wereld, waarbij alleen die oplossingen worden gesteund die een significante, materiële positieve impact in het agrifoodsysteem beloven te genereren. Naast een aantal special purpose vehicles heeft het bedrijf in december 2020 een impactfonds van 264 miljoen euro gesloten, waarmee het records heeft gevestigd voor het grootste impactbeleggingsfonds in agrifood dat ooit is opgehaald.

“Astanor is opgericht vanuit het principe dat impactgedreven ondernemen de sleutel is tot een veerkrachtigere, duurzame economie”, aldus Eric Archambeau, medeoprichter en partner bij Astanor. “Deze overtuiging is al decennialang een drijvende kracht in de carrière van zowel Barber als Faber, een toewijding waarvan ik getuige ben geweest uit de eerste hand tijdens onze talrijke samenwerkingen. Hun expertise, leiderschap en toewijding aan onze gemeenschappelijke missie maken hen tot ideale partners voor zowel Astanor als de bedrijven waarin we investeren.”

Barber is een toongevende stem in de beweging om de Amerikaanse agrifoodeconomie te hervormen. Als oprichter van het in New York gevestigde agrifoodbedrijf Almanac Insights heeft Barber zijn carrière gewijd aan het heruitvinden van de rol van financiering in de economie. Hij heeft het doel van kapitaal herbedacht als een instrument om de gezondheid van de bodem en de biodiversiteit te dienen en uiteindelijk de schade te herstellen die de extractieve economie de planeet heeft berokkend. Barber is medeoprichter van het Stone Barns Center for Food and Agriculture en mede-eigenaar van Blue Hill. Hij heeft tientallen jaren ervaring in het testen, opschalen en promoten van regeneratieve agrifood oplossingen om een nieuwe toekomst voor voedsel te definiëren, van boer tot consument.

David Barber, Partner bij Astanor VenturesDe vereiste rol van kapitaal in de transformatie van het voedingssysteem is lang onderschat. Astanor heeft het belang aangetoond van het ondersteunen van visionaire ondernemers met een meetbare impact. Het is een voorrecht om deel te nemen aan hun inspanningen om moderne technologieën in te zetten om een voedingssysteem mogelijk te maken dat onze natuur, ons milieu en onze toekomst voedt.”

Emmanuel Faber is een vurig pleitbezorger van doelgericht ondernemen en een alom erkend leider op het gebied van wereldwijde agrifood en economische hervormingen. Als lid van de G7 Impact Task Force en de Transformational Economics Commission van de Club van Rome staat Faber in de frontlinie van de internationale beweging om een regeneratief economisch systeem te ontwikkelen. Als medevoorzitter van het Consumer Goods Forum en oprichter en voorzitter van de One Planet Business for Biodiversity Coalition heeft Faber honderden belangrijke internationale zakelijke, financiële en institutionele besluitvormers geleid om wereldwijde actie te katalyseren om de voedselrevolutie te omarmen en de biodiversiteit te herstellen.

Emmanuel Faber, Partner bij Astanor Ventures: “Ik ben erg blij dat David en ik ons vandaag als partners bij Astanor aansluiten. Samenwerkingsverbanden van gelijkgestemde activisten zijn een recept voor collectieve intelligentie. En dat is hard nodig. Binnen de ongelooflijk veerkrachtige wereld van de agro- en voedingstechnologie, waarin ik de afgelopen jaren tientallen ondernemers en investeerders heb ontmoet met wie ik heb gewerkt, heb ik Astanor uitgekozen als het meest ondernemende, impactgedreven team, met reeds een fantastische staat van dienst van transformerende startups die zij ondersteunen. We gaan nu een partnerschap aan om ons duidelijk te richten op onze grootste collectieve opportuniteit om de wereldwijde koolstofuitstoot tegen 2030 te halveren in een rechtvaardige transitie: planetaire diëten voor iedereen, steunend op een biodiverse, regeneratieve landbouw.”

Gedurende zijn gehele carrière is Faber een pionier geweest in het creëren en meten van impact. Bij de Franse agrifoodgigant Danone stond hij aan het hoofd van de lancering van het Danone Communities-fonds in 2006, het Livelihoods Carbon Fund in 2011 en het in NY gevestigde Danone Manifesto Ventures-fonds in 2015. In zijn rol als CEO van Danone van 2014 tot 2021 leidde hij het bedrijf om een “entreprise à mission” (doelgerichte onderneming) te worden en implementeerde hij een revolutionair “Carbon Adjusted Earnings Per Share”-beleid om aandeelhouders bloot te stellen aan de milieu-impact van het bedrijf.

Een wereldwijd team van leiders op het gebied van impactbeleggen en agrifoodtechnologie

Met de toevoeging van Barber en Faber aan het partnerschapsteam vergroot Astanor zijn wereldwijde bereik en impact, en versterkt het zijn positie als pionier op het gebied van impactbeleggen in de agrovoedingstechnologie.  De medeoprichters van Astanor, Eric Archambeau en George Coelho, behoorden tot de eerste impactinvesteerders in Europa, richtten meerdere durfkapitaalbedrijven op en ondersteunden in de loop der tijd tientallen impactgedreven bedrijven.

Hendrik Van Asbroeck, partner bij Astanor, richtte Engie New Ventures op in 2014 en leidde het durfkapitaalfonds zes jaar lang, waarbij hij wereldwijd investeerde in cleantech startups in lijn met Engie’s engagement om een pioniersrol te spelen in de energietransitie. Het partnerschapsteam omvat ook Christina Ulardic, die meer dan tien jaar ter plaatse heeft gewerkt met ondernemers in de agrifoodsector in Afrika, Azië, Noord- en Zuid-Amerika en Europa en bekend staat als een pionier op het gebied van innovatieve risicobeperkende transacties op basis van nieuwe technologieën voor velddetectie op afstand, die nu worden gebruikt door onder meer het World Food Program.

George Powlick, partner, brengt 26 jaar ervaring in durfkapitaal met zich mee. Hij was 21 jaar lang managing director van Doughty Hanson Technology Ventures, waar hij investeerde in en voorzitter was van een groot aantal startups in hernieuwbare energie. Hans Marteau, partner, brengt een uitgebreide ervaring in op het gebied van mergers and acquisitions, opgedaan in eerdere uitvoerende VP-functies als GC en hoofd van bedrijfsontwikkeling in wereldwijde groepen die in handen waren van private equity-investeerders zoals CVC Capital, Renova en Pamplona Capital.

Astanor telt Dr. Kathleen Merrigan onder zijn venture partners. Merrigan is de voormalige Amerikaanse Viceminister van Landbouw in de regering van Obama en auteur van de Amerikaanse wet op de biologische productie van voedingsmiddelen (US Organic Foods Production Act).

Share Button