Rubio haalt 110 miljoen euro op voor tweede impact fonds

Rubio Impact Ventures maakt vandaag bekend een tweede fonds van ruim € 110 miljoen te hebben gesloten. Hiermee komt het beheerd kapitaal van Rubio uit op € 150 miljoen, een kleine 4 keer groter dan een jaar daarvoor. De ronde onderstreept het vertrouwen van bestaande en nieuwe investeerders in de resultaten en impactstrategie van Rubio en de toenemende belangstelling voor impact investeren in Nederland.

Meetbaar financieel en maatschappelijk rendement

Rubio was in Nederland het eerste private fonds dat uitsluitend investeert in bedrijven die naast goede financiële rendementen ook een meetbaar maatschappelijk rendement opleveren. Het fonds rekent zichzelf ook af op beide criteria, en om de ambitieuze maatschappelijke doelstellingen objectief vast te stellen, worden deze door een onafhankelijke commissie gevalideerd. En met succes. Zo kent het eerste fonds (onder de naam Social Impact Ventures) een aantal succesvolle exits en vonden recentelijk sterke vervolgrondes plaats in snelgroeiende impactondernemingen, zoals OLIO, Samasource en Sympower.

Van SEED tot Series A

Met het tweede fonds verwacht Rubio te gaan investeren in ruim dertig ambitieuze ondernemingen die de potentie hebben om een systemische impact te hebben binnen de drie impactthema’s van het fonds: circular solutions, people power en healthy living. Sinds de start van het tweede fonds eind 2020, heeft Rubio al in elf nieuwe bedrijven geïnvesteerd, van SEED tot Series A-fase. Zo ontvingen onder andere het eerlijke koffiemerk Wakuli, kweekvleesontwikkelaar Mosa Meat en zwerfvuil-app Litterati een kapitaalinjectie.

Helmer Schukken, Managing Partner, zegt hierover: “We hebben met het eerste fonds bewezen dat impact en financieel rendement elkaar kunnen versterken, vandaar dat we met het tweede fonds het tempo hebben opgevoerd, om nog sneller nog meer impact te maken die nodig is in de wereld.”

Lukas Grosfeld, co-founder Wakuli, bevestigt dat de samenwerking met Rubio hun groeiplan heeft versneld: “De unieke investeringsstrategie van meetbare impact en gezonde rendementen van Rubio sluit perfect aan bij ons bedrijfsmodel. En dat zie je terug in de resultaten. Mede dankzij hun financiële steun, maar vooral ook door hun advies op de momenten dat we daar behoefte aan hadden, zijn we onlangs in Duitsland gestart. Daardoor zijn we weer een stap dichter bij ons doel om vóór 2025 een miljoen huishoudens direct te verbinden met 50 duizend koffieboeren die daarmee een substantieel hoger inkomen verdienen.”

Belangstelling voor impact investeren neemt toe

Het merendeel van de investeerders uit het eerste Rubio-fonds, zoals het Europese Investeringsfonds, ASR en verschillende succesvolle Nederlandse ondernemersfamilies, stapte ook in Fonds 2 en ze verdubbelden hun inleg. Nieuwe investeerders in het tweede fonds zijn onder andere Triodos Groenfonds en de Franse institutionele investeerder Candriam. Bovendien is een grote groep succesvolle Nederlandse ondernemers ingestapt, die naast hun kapitaal ook veel scale-upkennis meebrengen.

Over Rubio Impact Ventures

Rubio Impact Ventures, voorheen bekend als Social Impact Ventures, is een toonaangevend impact venture capital fund met € 150 miljoen onder beheer. Rubio investeert in jonge, snelgroeiende ondernemingen die grote impact in de wereld maken en dit commercieel schaalbaar realiseren; een toekomstbestendige vorm van ondernemerschap die Rubio ‘het nieuwe normaal’ noemt. Rubio biedt aan ondernemers het kapitaal om te groeien en tegelijk de expertise, netwerk en ondersteuning die ze zoeken om hun plannen te realiseren en resultaten te versnellen.

Share Button