Orbisk haalt € 2,4 miljoen Europese subsidie ​​binnen in het EIC Accelerator-programma om zijn AI technologie te accelereren

Bron
Orbisk

De European Innovation Council (EIC) van de Europese Commissie heeft vandaag de 65 bedrijven aangekondigd die worden beschouwd als ‘top class game changers’ in technologie om deel te nemen aan het EIC Accelerator programma. Dit programma biedt ondersteuning, subsidie en investering aan startups om hun ontwikkeling te versnellen en vooruitstrevende innovaties op te schalen. Orbisk, een Nederlandse start-up met een missie om het wereldvoedselsysteem duurzamer te maken door gebruik te maken van vooruitstrevende en innovatieve technologie, is een van deze bedrijven. Het bedrijf haalt hiermee € 2,4 miljoen Europese subsidie ​​binnen. 

Orbisk, opgericht in 2019, is een startup die professionele keukens zoals hotels, restaurants en cateraars, de mogelijkheid geeft om hun voedselafval te verminderen tot wel 70% met een volledig geautomatiseerde oplossing tegen voedselverspilling. Deze oplossing bestaat uit een monitor met een slimme camera, weegschaal en een interactief dashboard, waarmee voedselverspilling eenvoudig in kaart gebracht kan worden. Met de verzamelde data kunnen klanten hun inkoop- en bereidingsproces optimaliseren en zo voedselafval met duizenden kilo’s per jaar reduceren. Dit zorgt voor een besparing van tienduizenden euro’s, waarmee een netto operationele marge stijging van minimaal 2-5% wordt gerealiseerd.

Orbisk won de EIC Accelerator-pitch met een voorstel genaamd ‘Binspector’. Binnen dit project zal Orbisk investeren in internationale schaalbaarheid van het product en dynamische AI-modellen, met hogere nauwkeurigheid en snelle adaptatie in internationale keukens als resultaat. Er zal verdiepend onderzoek worden gedaan naar de inzet van algoritmen voor consumptie voorspelling, en zo wordt een slimme assistent in de keuken gecreëerd die de hoeveelheid voedsel voorspelt die moet worden ingekocht. Dit zorgt voor vermindering van de tijdrovende dagelijkse taak van inkoop planning in professionele keukens, waardoor er meer tijd is voor de beleving van de gast en kwaliteit van het eten. Door het leven voor keukenpersoneel gemakkelijker, duurzamer en winstgevender te maken, zal Orbisk in staat zijn om voedselverspilling op grote schaal te bestrijden. Orbisk streeft ernaar om tegen 2025 jaarlijks meer dan 100 miljoen kilo voedsel afval in professionele keukens te besparen.

Olaf van der Veen, CEO Orbisk: ‘’We zijn enorm vereerd met deze erkenning voor ons werk. Ik ben enorm trots op het team voor hun inzet en doorzettingsvermogen, en dankbaar voor het vertrouwen van onze klanten in dit vroege stadium. Hiermee hebben we het product kunnen brengen tot waar het nu is, zelfs tijdens de uitdagingen waarmee wij en onze klanten te maken hebben gehad tijdens COVID. Deze steun brengt ons bedrijf naar de volgende fase, waarin onze technologie impact op schaal kan bewerkstelligen. Hiermee gaan we onze droom waarmaken om voedsel te besparen op een schaal van miljoenen kilo’s per jaar!’.

Orbisk neemt deel aan de Nederlandse handelsmissie naar ‘s werelds grootste technologiebeurs – CES in Las Vegas – van 5-8 januari, zoals ook vandaag werd gepresenteerd; evenals op de Horecava in Amsterdam op 10 t/m 13 januari.

Share Button