Pensioenfonds Detailhandel bereikt mijlpaal in verduurzaming beleggingsportefueille – bijna 50% in lijn met SDG’s belegd

Pensioenfonds Detailhandel lanceert samen met indexprovider FTSE Russell en vermogensbeheerder BlackRock haar derde duurzaamheidsbenchmark. Het gaat om een index voor de creditportefeuille met een waarde van €3 miljard. Deze FTSE Euro Credit SDG-Aligned Index is een van de eersten in zijn soort. De nieuwe index is ontworpen om een brede publieke benchmark voor obligaties in te richten volgens de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties. In 2019 en 2020 presenteerde het fonds met dezelfde partners een index voor de aandelen in ontwikkelde- en opkomende markten, portefeuilles van nu ruim €11 miljard. Bijna de helft van het belegd vermogen van Pensioenfonds Detailhandel is nu in lijn met de SDG’s. 

Pensioenfonds Detailhandel streeft naar een goed pensioen voor haar 1,2 miljoen deelnemers en is ervan overtuigd dat verantwoord beleggen ook op langere termijn waarde creëert. Het fonds stimuleert bedrijven waarin het investeert, verantwoord om te gaan met medewerkers, de maatschappij en het milieu. Draagvlak voor het verduurzamen van de beleggingsportefeuilles is groot, blijkt uit een recent onderzoek van Universiteit Maastricht onder de deelnemers van het fonds. De SDG’s die deelnemers van Pensioenfonds Detailhandel belangrijk vinden zijn leidend in deze index:

  • Eerlijk werk en economische groei (SDG 8)
  • Verantwoorde consumptie en productie (SDG 12)
  • Klimaatactie (SDG 13),
  • Vrede, justitie en sterke publieke diensten (SDG 16)

Bedrijfsgewichten binnen de index worden aangepast aan de hand van specifieke scores op bijdragen aan de vier SDG’s. Dit resulteert in een benchmark die beter presteert ten opzichte van de moederindex op de volgende gebieden:

  • CO2-reductie van meer dan 69%
  • 69% meer groene obligaties
  • 62% minder blootstelling aan voorraden van fossiele brandstoffen

De kenmerken van een passief beheerde portefeuille blijven behouden.

Henk van der Kolk, voorzitter van Pensioenfonds Detailhandel: “We zijn er nog lang niet, maar dit is een heel mooie stap: Bijna de helft van onze beleggingsportefeuille is nu in lijn met de SDG’s.”

Monique Donders, Country Head BlackRock Nederland: “We zijn blij dat we Pensioenfonds Detailhandel kunnen helpen om deze nieuwe mijlpaal op hun weg naar een volledig SDG-gefocussed portfolio te bereiken.”

Arne Staal, CEO FTSE Russell: “Door een index op maat te bouwen die specifieke UN Sustainable Development Goals toepast op de Euro Credit-markt, zet FTSE Russell haar lange en baanbrekende samenwerking met Pensioenfonds Detailhandel voort.”

 

Share Button