Nobian en GIG ronden deal af voor Nederlands waterstofbedrijf HyCC

Bron
Nobian

Nobian en Macquarie’s Green Investment Group (GIG) hebben de deal over het Nederlandse waterstofbedrijf HyCC officieel afgerond. Daarmee is voor HyCC de weg vrij om de productie van groene waterstof versneld op te schalen voor de verduurzaming van grote industrieën.

In december 2021 werden Nobian en GIG het eens over het gedeelde eigendom van de nieuwe joint venture, die gespecialiseerd is in waterelektrolyse om op industriële schaal groene waterstof te produceren uit hernieuwbare energie. Met het afronden van de deal kan HyCC naast de expertise van Nobian in elektrolyse nu ook bouwen op GIG’s wereldwijde ervaring met duurzame projectontwikkeling en financiering.

Marcel Galjee, Managing Director van HyCC: “Groene waterstof is de sleutel tot het verduurzamen van grote industrieën zoals staal, luchtvaart en chemie, zodat we kunnen bouwen aan een circulaire economie. Met de steun van twee sterke aandeelhouders en een toegewijd team van specialisten kunnen we nu onze groei versnellen en een leidende rol blijven spelen in de nieuwe waterstofeconomie.”

Michael Koenig, CEO Nobian: “We zijn erg enthousiast over deze unieke stap voor zowel Nobian als GIG. Dankzij onze toonaangevende en langdurige expertise in grootschalige elektrochemie kunnen we investeren in de groeiende markt voor groene waterstof. Daarmee creëren we niet alleen waarde maar dragen we ook bij aan een lagere CO2-uitstoot en duurzame economische groei.

Kate Vidgen, Head of Industrial Transition and Clean Fuels bij Macquarie’s Green Investment Group, zei: “HyCC heeft de benodigde expertise om de productie van groene waterstof op te schalen en daarmee de transitie naar een duurzame economie mogelijk te maken. Samen met Nobian kunnen we nu de innovatie en investeringen van HyCC ondersteunen om verdere groei te stimuleren, in lijn met onze missie om de groene transitie te versnellen.”

HyCC heeft momenteel meer dan 400 megawatt aan groene waterstofprojecten in ontwikkeling. Het bedrijf ontving onlangs alle benodigde vergunningen voor Europa’s eerste 20 megawatt waterstoffabriek , Djewels, in Delfzijl. In februari kondigde het aan om samen met BP verder te werken aan H2-Fifty , een project van 250 megawatt in Rotterdam. Andere projecten zijn onder meer een 40 megawatt fabriek in Delfzijl voor de levering van waterstof voor duurzame vliegtuigbrandstof en een 100 megawatt project in IJmuiden met Tata Steel en de Port of Amsterdam.

Share Button