Blade monitoring startup Fibersail haalt €5 miljoen op om de kosten van windenergie te verlagen

Fibersail, een startup voor het monitoren van windturbinebladen, heeft onder leiding van FORWARD.one € 5 miljoen opgehaald. FORWARD.one is een Nederlandse deep tech VC en investeert samen met onder meer Rockstart, Innoenergy, Caixa Capital en voormalig CEO van LM Wind Power, Marc de Jong, die toetreedt als commissaris. Met deze investeringsronde en door samen te werken met toonaangevende turbinefabrikanten en operators, richt Fibersail zich op interne en commerciële groei.

Windenergie is een van de meest kostenefficiënte energiebronnen ter wereld, maar zelfs met een record aantal installaties per jaar en een capaciteit van meer dan 743 GW in 2022, moet de wereld de snelheid van installaties verdrievoudigen om de komende 10 jaar haar CO2-neutrale doelen te bereiken. Met dit doel worden nieuwe turbines ontwikkeld en getest met bladen van meer dan 100 meter lang, waardoor huidige oplossingen in de markt niet zijn voorbereid op verplaatsingen van de punt van een blad van meer dan 20 meter.

Door gebruik te maken van hun gepatenteerde blade shape sensing technologie, is Fibersail, in tegenstelling tot de huidige oplossingen, gericht op de vorm van het blad, waardoor fabrikanten en operators beter presterende windturbines kunnen ontwerpen en exploiteren. Fibersail technologie maakt dit mogelijk door het gedrag van hun bladen nauwkeurig te controleren en te bewaken, waardoor de EU-visie om klimaatneutraal en energie onafhankelijk te worden versterkt.

“Met een passie voor windenergie en een achtergrond in high performance zeilen, heb ik mijn hele leven besteed aan het begrijpen hoe de beste energieprestaties kunnen worden gegenereerd door windenergie te gebruiken. Tijdens de eerste jaren van Fibersail was ik verbaasd over het gebrek aan informatie met betrekking tot de omstandigheden en werking van de wieken van windturbines en de kosten van miljarden euro’s die het elk jaar opleverde. Nu verbeteren we, samen met ons sterke team van deep- en greentech-investeerders, de manier waarop deze windturbines worden gecontroleerd en onderhouden”, zegt Pedro Pinto, medeoprichter en CEO.

“Mijn passie voor hernieuwbare energiebronnen heeft altijd geleid tot mijn bijdrage aan een schonere, duurzamere en betere wereld. Ik heb de afgelopen tien jaar besteed aan het optimaliseren van de manier waarop we energie uit de wind benutten en ik weet juist daarom hoe weinig er bekend is over deze steeds grotere windmolenbladen. De potentie die deze technologie de industrie biedt zorgde ervoor dat ik overstap gemaakt heb. Aanvankelijk als investeerder, en nu als mede-oprichter van het bedrijf, was dit een uitdaging die ik moest aangaan. Ik geloof echt dat de Fibersail-oplossing, samen met onze sterke investeerders en toonaangevende partners, de manier waarop windturbines werken fundamenteel zal veranderen.” zegt Carlos Oliveira, mede-oprichter en CCO.

“Wij zijn ontzettend blij om deel uit te maken van het Fibersail team en samen een revolutie in de windturbine-industrie te ontketenen. Fibersail heeft het unieke vermogen om vervormingen over de volledige lengte van windturbinebladen nauwkeurig te monitoren, in-situ en in realtime. We zijn ervan overtuigd dat dit een diepgaande en blijvende impact zal hebben op de manier waarop windturbines worden ontworpen en geëxploiteerd.” zegt Arie Göbel, Partner FORWARD.one.

Max ter Horst, Managing Partner Energy, Rockstart geeft commentaar op de ronde: “Rockstart was een van de eerste investeerders die de ontwikkeling van de innovatieve blade sensor technologie van Fibersail ondersteunde. Wij zijn enthousiast over de potentie om de prestaties van windturbines te verbeteren en de reparatiekosten voor honderdduizenden windturbines op een revolutionaire manier te verlagen. Deze technologie zal windenergie dus nog concurrerender maken, en tegelijkertijd een uitstekend rendement opleveren voor asset operators die de sensoren inzetten. Wij zijn er trots op dat Fibersail, een Rockstart portfolio bedrijf en alumni van het Rockstart Energy programma, zoveel tractie krijgt bij leidende windenergie spelers. We blijven nu investeren in hun schaalvergroting”

Fibersail is geboren uit een idee van de eerste oprichters en zeilexperts: Hugo Rocha (Olympisch medaillewinnaar), Vasco Serpa (investeerder) en Pedro Pinto (ondernemer), om te zoeken naar de perfecte vorm van zeilen. Het idee om de vorm en vervorming van zeilen te meten kwam tot leven met de ontwikkeling van een glijdend shape sensing gebaseerd op glasvezeltechnologie. Nadat was bewezen dat het principe van shape sensoren toegepast op windturbinebladen de windindustrie positief zou veranderen, kwam een nieuwe medeoprichter, Carlos Oliveira, het team versterken. Met zijn kennis en ervaring uit de windturbine-industrie is Fibersail klaar voor het volgende hoofdstuk.

Na 10 maanden operationeel testen heeft Fibersail een belangrijke mijlpaal bereikt. Het bedrijf heeft aangetoond dat het de prestaties en vermoeiingscycli van de wieken gedurende hun hele levensduur kan monitoren en controleren. Fibersail zal het aangetrokken kapitaal gebruiken om de groei teversnellen om de manier waarop windturbines vandaag worden gemonitord en gecontroleerd te verstoren.

Share Button