Rabo Carbon Bank verkoopt eerste carbon credits op Nederlandse bodem

Bron
Rabobank

De eerste credits van de Rabo Carbon Bank op Nederlandse en Amerikaanse bodem zijn verkocht aan Hoogwegt, Interpolis, Vattenfall, Greenchoice en Interfood. Het geld van de carbon credits gaat voor 90% naar deelnemende boeren die hun boerenbedrijven verduurzamen en daarmee CO2 besparen. Dit is onderdeel van het eerste pilotproject van Rabobank met het verminderen van broeikasgassen door Nederlandse en Amerikaanse agrariërs.

Geld verdienen met verduurzamen

Melkveehouders en akkerbouwers kregen in juni 2021 een voorschot van de Rabo Carbon Bank om te verduurzamen. Sindsdien ploegen ze minder diep, gebruiken ze minder kunstmest of zaaien ze kruidenrijk grasland. Samen met projectpartner Wij.land begeleidt Rabo Carbon Bank de boeren met het nemen van de maatregelen op hun bedrijf. Barbara Baarsma, CEO van de Rabo Carbon Bank: “Dat zorgt voor een gezonde bodem, die meer koolstof vasthoudt. Bij de aanpak van klimaatverandering worden boeren te vaak gezien als onderdeel van het probleem, waar ze juist ook onderdeel van de oplossing zijn. De opbrengsten van de credits kunnen boeren investeren in de transitie naar een duurzame landbouw.” Wij.land berekent de klimaatwinst en zorgt er samen met de Rabo Carbon Bank voor dat de lessen uit het project worden gedeeld met andere boeren en geïnteresseerden.

Verduurzaming moet lonen

“Verduurzaming van de landbouw ligt niet alleen bij de boer”, aldus Baarsma. “Dat vindt niet alleen Rabobank, maar ook onze klanten die de credits hebben gekocht en daarmee verduurzaming voor deelnemende boeren rendabel maken.” Om in aanmerking te komen voor de carbon credits stelt Rabo Carbon Bank eisen aan de bedrijven waarmee de bank samenwerkt. Zo committeren ze zich allemaal aan een CO2-reductie in hun eigen bedrijfsvoering en ook in de toeleveringsketen. De pilot in Nederland en de Verenigde Staten begint aan het tweede jaar en duurt in totaal drie jaar. Baarsma: “Dit is de toekomst van het boerenbedrijf: door regeneratief te boeren, verbetert de biodiversiteit en daarmee de voedingswaarde van de producten, maar worden boeren ook beloond voor hun ecosysteemdiensten. Om daarmee de door ons allemaal gewenste overgang naar een duurzame landbouw te maken moet wel de prijs van een credit nog omhoog en de werklast, zoals het verzamelen van data, omlaag. Daar werken we nu aan.”

Share Button