Start wereldwijde zoektocht naar beursgenoteerde bedrijven die geen schade toebrengen aan de biodiversiteit

Bron
ASN Impact Investors

Partner

Bijdragen aan biodiversiteit zou een hot topic moeten zijn in elke bestuurskamer. Toch lijken er nog nauwelijks beursgenoteerde bedrijven te vinden die onder de streep geen schade veroorzaken aan de biodiversiteit. Daarom start ASN Impact Investors een wereldwijde zoektocht, waarvoor het iedereen oproept: welke beursbedrijven veroorzaken geen schade aan de biodiversiteit? De biodiversiteit op aarde neemt in hoog tempo af, terwijl gezonde ecosystemen zorgen voor essentiële behoeften van mensen en bedrijven. Daarom investeert ASN Impact Investors met het ASN Biodiversiteitsfonds in bedrijven en fondsen die de biodiversiteit geen schade berokkenen of met hun activiteiten per saldo positief bijdragen aan de biodiversiteit. Zo is inmiddels een diverse portefeuille opgebouwd, maar daarbinnen zijn beursgenoteerde bedrijven ondervertegenwoordigd.

0,01% verbetert biodiversiteit

De impactinvesteerder heeft tot dusver namelijk slechts drie beursgenoteerde bedrijven gevonden die onder aan de streep geen schade toebrengen aan de biodiversiteit. Dat is nog geen 0,01 % van alle ruim 43.000 beursgenoteerde bedrijven wereldwijd. Wat Karin van Dijk, ontwikkelaar en fondsmanager van het ASN Biodiversiteitsfonds betreft is dat percentage onacceptabel laag. “Er is veel interesse in ons fonds, maar aan de kant van de beursgenoteerde bedrijven blijkt bijna niets geschikt. Er zijn ondernemingen die bezig zijn hun negatieve impact op biodiversiteit te verminderen, maar minder schade is niet goed genoeg. Er moeten toch meer bedrijven dan die 0,01% zijn die niet alleen minder, maar per saldo helemaal geen schade aanrichten of beter, een positieve impact op de biodiversiteit hebben? Daarom ben ik een zoektocht gestart naar  bedrijven met een beursnotering die de biodiversiteit ondersteunen. En daar heb ik hulp bij nodig.”.

Wisdom of the crowd

ASN Impact Investors roept daarom de wisdom of the crowd in. Via met name LinkedIn roept het collega’s uit de financiële sector, duurzaamheidsexperts en iedereen met een hart voor duurzaamheid op beursgenoteerde bedrijven te vinden die geen schade aanrichten aan de biodiversiteit. Doel is in 2030 een verhonderdvoudiging van het aantal beursgenoteerde bedrijven waaruit beleggers de keuze hebben als zij willen investeren in bescherming en herstel van de biodiversiteit.

Voorbeelden van bedrijven met impact

Een van de eerste positieve voorbeelden van beursgenoteerde bedrijven die zich richten op de verbetering van de biodiversiteit en waarin het ASN Biodiversiteitsfonds dus ook investeert, is het Australische Wide Open Agriculture. Wide Open Agriculture (WOA.AX) financiert en helpt boeren in het westen van Australië met het verbouwen en verkopen van gewassen die hun land niet uitputten maar versterken, zoals haver voor havermelk en lupine als eiwitvervanger met vele toepassingen.

Kenmerken

Voor wie mee wil zoeken is er een quickscan gemaakt. Deze bevat de eerste onderdelen die de fondsmanager bekijkt voordat een diepere analyse naar beleid, certificering en beleidsuitvoering plaatsvindt. Zo is een positieve bijdrage aan de biodiversiteit vaak onderdeel van de missie of visie van een bedrijf. Daarnaast kunnen de activiteiten van het bedrijf en de manier waarop daarover wordt gerapporteerd in (impact)verslagen aanknopingspunten bieden. Mogelijke kandidaten kunnen worden gemaild naar info@asnimpactinvestors.com. ASN Impact Investors legt de voorstellen die uit de zoektocht komen vervolgens langs haar eigen duurzaamheidslat.

Foto: links Anouk Vegter, de analist van het ASN Biodiversiteitsfonds en rechts Karin van Dijk, de ontwikkelaar en fondsmanager van dit fonds.

Share Button