BYBORRE haalt €16,9 miljoen op in serie B-financiering om internationale groei te versnellen

Bron
BYBORRE

Partner

BYBORRE, een textiel innovatiebedrijf, heeft €16,9 miljoen opgehaald in een serie B-ronde geleid door impact investeerders.  Invest-NL en VP Capital hebben de ronde geleid, samen met bestaande investeerders SHIFT Invest en het Amsterdams Klimaat- en Energiefonds (AKEF). Een groep angel-investeerders vult de ronde aan, waaronder gerenommeerde ondernemers en experts als Charlie MacGregor (The Social Hub), Henk Jan Beltman (Tony Chocolonely), Patrick Munster (Scotch & Soda, Marie-Stella-Maris, Salle Privée), Bram de Zwart & Brian Garret (Hubs), Joris Pol (MediaMonks) and Geert-Jan Smits (Flinders). Het scale-up team van Rabobank verzorgde een langlopende lening en lease faciliteit.  

De investering wordt gebruikt om de internationale groei in belangrijke markten zoals de Verenigde Staten, Scandinavië en Italië te versnellen en de toonaangevende positie van BYBORRE als platform voor duurzaam textiel te versterken. BYBORRE blijft investeren in de ontwikkeling van het platform, de ontwerptool BYBORRE Create™, de ready-to-order bibliotheek BYBORRE Textiles™ en uitbreiding van hun netwerk van partners uit de textielindustrie.

Borre Akkersdijk: “We dagen het oude model uit door met nieuwe oplossingen te komen voor textielontwerp- en productie. De vraag naar textiel blijft groeien, en daarmee de noodzaak om positieve impact, commerciële haalbaarheid en creatieve vrijheid samen te brengen op een duurzame manier. Daarom blijven wij ons inzetten om de industrie te verbeteren.”

Tijd voor een revolutie in de textielindustrie

BYBORRE investeert in automatisering, materiaalonderzoek en data analyse om de toeleveringsketen efficiënter, productiever en transparanter te maken. De geavanceerde software heeft het hele design- en productie proces gedigitaliseerd in een “What You See is What You Get” (WYSIWYG) ervaring. BYBORRE geeft op een gebruiksvriendelijke en interactieve manier gedetailleerde inzichten over de verminderde milieu-impact en uitgespaarde uitstoot in alle fasen van de levenscyclus.

Het platform biedt gebruikers de middelen die nodig zijn om positieve veranderingen door te voeren en duurzaamheid in de textielindustrie te vergroten. Sinds de introductie van BYBORRE Create™ en BYBORRE Textiles™ heeft het snel groeiende klantenbestand van bekende en opkomende merken en makers in mode, interieur, automotive, architectuur, product en design gebruik gemaakt van deze diensten en tools.

“Invest-NL is verheugd over zijn eerste investering in de textielindustrie, één van de meeste vervuilende industrieën ter wereld. De baanbrekende platformtechnologie en services van BYBORRE maken een transparant ecosysteem mogelijk en hebben een enorm potentieel om zowel ontwerp als productie van textiel te transformeren. Door deze koploper de mogelijkheid te bieden om snel op te schalen, geloven wij dat het een belangrijke rol kan spelen in de versnelling van de transitie naar een koolstofneutrale en circulaire economie.” zegt Rinke Zonneveld, CEO Invest-NL.

De verschuiving naar circulair textiel

BYBORRE pleit voor minder en beter en vereist recycleerbaarheid in zowel de in- als output, door de herkomst van alle materialen te screenen en de leverancier verantwoordelijk te houden. Door circulaire principes te volgen door de gehele toeleveringsketen, wordt afval en vervuiling verminderd, sampling en productie minima sterk verlaagd en lokaal geproduceerd om tijd te besparen en de impact van transport te verminderen.

De ontwerp tool Create™ biedt de mogelijkheid en creatieve vrijheid om een geavanceerde (3D) gebreide stof te ontwerpen zonder de benodigde technische expertise en kennis over materiaal, breitechnieken of ingewikkelde machines. De textiel pakketten die BYBORRE aanbiedt, zijn gemaakt met verantwoorde materialen, waarvan ongeveer 50% uit monomateriaal bestaat, dat betekent dat het textiel uit één enkele grondstof is gemaakt to recycleerbaarheid substantieel te verhogen. Dit geldt ook voor de Textiles™ die opgenomen zijn in de ready-to-order bibliotheek.

Het nieuwe paradigma

De opkomst van nieuwe Europese wet- en regelgeving vraagt om onmiddellijke oplossingen die ervoor zorgen dat textiel langer meegaat, vrij is van chemicaliën en met respect voor het milieu en mensenrechten wordt geproduceerd. De Uitgebreide Producentenverantwoordelijkheid (UPV) verschuift de verantwoordelijkheid naar de producenten en merken. Daarom levert BYBORRE een textiel paspoort met informatie over de herkomst, materiaalsamenstelling en recycleerbaarheid.

Strategische samenwerkingen met marktleiders zoals The Woolmark Company, Mayer & Cie, Santoni, Avery Dennison, Indorama en opleidingsinstituten zoals Parsons, Fashion Institute of Technology en de Hogeschool van Amsterdam brengen kennis en expertise samen van jarenlange R&D en zorgen voor een open-source omgeving die deelname, samenwerking en open communicatie aanmoedigt.

Guus van Puijenbroek, directeur VP Capital: “Als familiebedrijf met onze roots in de werkkleding industrie, zijn we ervan overtuigd dat we met ons kapitaal en netwerk kunnen bijdragen aan oplossingen voor de sociale en planetaire uitdagingen in de wereld van vandaag. Dat doen we door actief in te zetten op het verduurzamen van onze investeringen en door actief samenwerkingen op te zoeken om de krachten te bundelen met andere impact investeerders zoals Invest-NL. We zijn blij om, samen met BYBORRE, bij te dragen aan duurzame innovaties die in deze sector juist nodig zijn.” 

Share Button