Cosun en Oost NL investeren samen in foodtech scale-up Revyve

Bron
Cosun

Cosun en Oost NL investeren samen €8 miljoen in foodtech scale-up Revyve in Wageningen om de ontwikkeling en productie van duurzame, upcycled en lokale ingrediënten vanuit coproducten uit de voedingsmiddelenindustrie te stimuleren.

Upcycled ingrediënten

Revyve – de innovatieve Wageningse foodtech scale-up – gebruikt gepatenteerde technologie om eiwit- en vezelingrediënten te produceren vanuit biergist, een zijstroom van bierbrouwerijen. Deze geüpcyclede ingrediënten hebben een lage CO2-voetafdruk en kunnen dierlijke eiwitten en E-nummers (zoals methylcellulose) vervangen. Vanwege de grote veelzijdigheid en hoge functionaliteit kunnen deze ingrediënten gebruikt worden in verschillende soorten voedsel, zoals vleesvervangers, pasta, bakkerijproducten, sauzen en snacks. Revyve werkt aan het opschalen van de productie naar meer dan 100 ton per jaar. “Tot nu toe waren voedselproducenten afhankelijk van dierlijke ingrediënten en E-nummers om textuur te creëren in veel vleesvervangende producten. Binnen revyve is er een uniek proces ontwikkeld, waardoor er hoogwaardige functionele ingrediënten geproduceerd kunnen worden uit biergist. Deze ingrediënten hebben een sterke gelerende en emulgerende werking, waardoor we een duurzamer, aantrekkelijker en meer ‘clean-label’ (geen E-nummers meer op het etiket) alternatief kunnen bieden voor voedselproducenten. We zijn zeer verheugd over onze samenwerking met Oost NL en Cosun Protein en kijken er naar uit om samen met hen te werken aan een beter en duurzamer voedselsysteem.” zegt Cedric Verstraeten, CEO van revyve.

Strategische samenwerking

De upcycled ingrediënten van revyve dragen sterk bij aan de vermindering van de CO2-voetafdruk van voedselproductie en bieden een clean label-oplossing voor voedingsproducenten. Dit sluit nauw aan bij de ambities van de Unlock25-strategie van Cosun, gericht op substantiële groei in groene en gezondheid-bevorderende ingrediënten, het opwaarderen van co-producten en het bouwen van een toekomstbestendige en duurzame voedselketen. Thijs Bosch, directeur Cosun Protein: “Deze investering past volledig in de strategie en duurzaamheidsagenda van Cosun en onze ambities op het gebied van alternatieve eiwitten. We kijken ernaar uit om onze samenwerking met revyve verder te verdiepen en om onze kennis en expertise als producent van plantaardig eiwit en andere functionele ingrediënten in te zetten, zodat we samen duurzame ingrediënten voor de toekomst kunnen creëren.”

Voedsel-ecosysteem Wageningen

Oost NL investeert vanuit het Perspectieffonds Gelderland (PFG), een fonds van de provincie Gelderland, dat zich richt op het versnellen en versterken van de innovatiekracht van grote maatschappelijke uitdagingen zoals energietransitie, klimaatadaptatie, circulaire economie, biodiversiteit, bereikbaarheid, economisch vestigingsklimaat en woon- en leefklimaat. Oscar Elderink, investment manager Perspectieffonds Gelderland bij Oost NL benadrukt de positieve impact van revyve’s innovatieve technologie en de belangrijke rol die Wageningen University & Research en het omliggende ecosysteem spelen bij voedselinnovaties. “Het Wageningse ecosysteem is een hotspot voor voedselinnovatie op weg naar een duurzaam en gezond voedselsysteem. We zijn trots dat revyve met de investering vanuit Perspectieffonds Gelderland stappen kan zetten in de ontwikkeling en productie van duurzame en lokale voedselingrediënten.”

Share Button