SDG Loan Fund haalt 1,1 miljard dollar op bij beleggers

Bron
FMO

Allianz Global Investors (AllianzGI), FMO Investment Management (FMO IM) en de John D. en Catherine T. MacArthur Foundation (MacArthur) hebben vandaag aangekondigd dat het SDG Loan Fund (het Fonds) met succes meer dan USD 1 miljard aan privékapitaal heeft opgehaald om de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) van de Verenigde Naties in opkomende en frontiermarkten te bevorderen. Het kapitaal van het fonds is afkomstig van een groep institutionele beleggers, waaronder Allianz, de Nederlandse ontwikkelingsbank FMO en Skandia.

De “blended finance” structuur van het fonds stelt toonaangevende institutionele beleggers in staat om mee te beleggen in een portefeuille van leningparticipaties ter ondersteuning van financiële instellingen en tussenpersonen die kleine en middelgrote ondernemingen bedienen in landen met een laag en gemiddeld inkomen in Latijns-Amerika, Azië, Afrika en Oost-Europa in drie doelsectoren: de energiesector, financiële instellingen en de agribusiness.

Aanvankelijk bedacht door AllianzGI, de beheerder van het fonds, en FMO IM, de portefeuillebeheerder, omvat de structuur van het fonds een “first loss”-investering van FMO en een gedeeltelijke, niet-gefinancierde garantie van MacArthur. Samen mobiliseren deze kredietbeschermingen kapitaal van institutionele beleggers die normaal gesproken niet in staat zouden zijn om leningen met een grote impact in opkomende en frontiermarkten te financieren.

Het SDG Loan Fund is opgezet om te voorzien in de dringende behoefte aan kapitaal om de SDG’s in ontwikkelingslanden te bereiken. Met een totaal van 3,9 biljoen dollar in 2020, is dit kritieke jaarlijkse financieringstekort na de uitbraak van COVID-19 met 56 procent toegenomen. Het fonds bouwt voort op een groeiend aantal inspanningen om kapitaal van beleggers uit de privésector op te halen voor investeringen in opkomende en frontiermarkten ten behoeve van de SDG’s. In het algemeen zal het kapitaal dat wordt ingezet door het SDG Loan Fund zich richten op economische groei (Sustainable Development Goal 8), gelijkheid (Sustainable Development Goal 10) en klimaat (Sustainable Development Goal 13).

Zodra het fonds volledig geïnvesteerd is in ongeveer 100 participaties met een grote impact, is het de bedoeling dat zijn investeringen bijna 60.000 banen ondersteunen en ongeveer 450.000 tCOequivalent aan broeikasgassen per jaar vermijden, volgens de historische ervaring en analyse van FMO. Verwacht wordt dat het fonds een vliegende start kennen, waarbij FMO ongeveer USD 100 miljoen aan in aanmerking komende leningen voor het fonds zal bewaren.

Share Button