Duurzaamheidslening – Hoe werkt een groene lening?

Een duurzaamheidslening is ideaal voor grote projecten aan je huis. Lees in dit artikel meer over wat een duurzaamheidslening inhoudt en de voordelen ervan.

Wat is een duurzaamheidslening?

Een duurzaamheidslening is simpel gezegd een lening voor het verduurzamen van je huis. Je mag groene leningen alleen gebruiken voor energiebesparende maatregelen aan je woning, zoals:

  • Zonnepanelen
  • CO2-gestuurde ventilatie
  • Je woning isoleren
  • Een elektrische boiler
  • Een warmtepomp

De voorwaarden die voor je lening gelden verschillen per aanbieder. Zorg er daarom voor dat je altijd even kijkt op de website van de kredietverstrekker.

Hoe werkt een duurzaamheidslening?

Nu je weet wat duurzaam lenen is, is het handig om ook te weten hoe je er een aanvraagt. De stappen hiervoor zijn als volgt:

  • Kies een groen project, bijvoorbeeld nieuwe zonnepanelen laten installeren.
  • Zoek vervolgens een bank of instelling die groene leningen aanbiedt.
  • Je geeft aan de kredietverstrekker de benodigde informatie. Vervolgens controleert die of je voldoet aan de voorwaarden. Deze verschillen mogelijk per kredietverstrekker. Lees dus altijd goed alle voorwaarden door.
  • Na goedkeuring door de kredietverstrekker krijg je vaak het benodigde geld in één keer op je rekening. Dit bedrag betaal je terug tegen een aantrekkelijke rente. In sommige gevallen stuurt de kredietverstrekker het bedrag direct naar de leverancier of aannemer van het groene project.

Voordelen van duurzaamheidslening

Investeren in een groen project via een duurzame lening biedt meer voordelen dan je misschien denkt. Hier zijn enkele belangrijke pluspunten:

  • Je hebt een lagere rente en deze is meestal aftrekbaar van de belasting.
  • Je hoeft niet langs de notaris te gaan en je betaalt geen afsluitkosten.
  • Je hebt de mogelijkheid om boetevrij extra af te lossen.
  • Door het verduurzamen van je woning gaat je energierekening omlaag. Hierdoor kun je met het bedrag dat je maandelijks bespaart de lening grotendeels afbetalen.

Wanneer heb je recht op 0 procent rente?

Woningeigenaren met een gezamenlijk inkomen van maximaal 60.000 euro komen in aanmerking voor een Energiebespaarlening tegen 0 procent rente. Hoewel er maandelijks een aflossing plaatsvindt, worden er geen rentekosten in rekening gebracht. Het Warmtefonds bepaalt of aanvragers voor deze 0 procent lening in aanmerking komen.

Daarnaast biedt het Warmtefonds een specifieke lening voor personen die normaal gesproken geen lening kunnen krijgen, bijvoorbeeld vanwege een te laag inkomen of bestaande leningen of schulden. Het Warmtefonds onderzoekt eerst of een reguliere energiebespaarlening haalbaar is. Indien dit niet mogelijk blijkt, wordt samen met de aanvrager bekeken of de speciale lening een geschikte optie is.

Ga voor een persoonlijke lening voor verduurzamen

In de meeste gevallen is een persoonlijke lening de beste keuze voor duurzame projecten ten opzichte van het verhogen van je hypotheek. Dat blijk uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. “Dit komt doordat je niet naar de notaris hoeft en je huis niet hoeft te laten taxeren”, verklaart Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl. “Je weet met een persoonlijke lening vooraf precies waar je aan toe bent.”

Share Button