Duurzame keuze maken voor je nieuwe vloer

Epoxy vloeren

Epoxyvloeren staan bekend om hun duurzaamheid. De afgelopen jaren is dit type vloer erg populair geworden, en met name om deze reden. De vloer is naadloos, wat betekent dat er geen voegen of naden zijn waar vuil en/of vloeistoffen zich kunnen ophopen. Op deze manier is de vloer eenvoudig te reinigen en is waterdicht.

Hier zijn enkele (omschrijvingen) over de epoxy gietvloer, en waarom deze duurzaam is.

  • Epoxy is bestand tegen chemische stoffen. Dit maakt epoxyvloeren ideaal voor omgevingen waar blootstelling aan chemicaliën kan voorkomen, bijvoorbeeld laboratoria, fabrieken of magazijnen.
  • Goed geïnstalleerde epoxyvloeren hebben een lange levensduur. Ze kunnen jarenlang meegaan zonder significante slijtage, wat leidt tot minder vervanging en minder afval.
  • Er zijn ook milieuvriendelijke epoxyvloer producten op de markt, zoals op water gebaseerde epoxy’s. Deze verminderen de impact op de luchtkwaliteit.

Hoewel epoxyvloeren over het algemeen als duurzaam worden beschouwd, is het belangrijk om een professional in te schakelen voor de installatie. De duurzaamheid kan ook worden beïnvloed door factoren zoals de kwaliteit van het materiaal, de voorbereiding van de ondervloer en het gebruik van de ruimte.

Betonvloeren

Betonvloeren worden vaak als duurzaam beschouwd vanwege hun robuuste eigenschappen en lange levensduur. Een betonvloer is naadloos, net zoals een epoxyvloer. Toch is een betonvloer veel dikker van materiaal en minder flexibel.

Hieronder enkele feitjes over betonvloeren.

  • Goed geplaatste en goed onderhouden betonvloeren kunnen tientallen jaren meegaan, waardoor ze een duurzame keuze zijn.
  • Beton heeft een thermische massa, wat betekent dat het de neiging heeft warmte op te slaan en langzaam vrij te geven. Hierdoor kunnen betonvloeren helpen de temperatuur in een ruimte te reguleren, wat kan bijdragen aan energie-efficiëntie.
  • Beton is recyclebaar. Bij sloop kunnen betonnen materialen worden afgebroken en hergebruikt als generator voor nieuwe betonmengsels.

Hoewel betonvloeren over het algemeen onderhoudsarm zijn, is regelmatig onderhoud, zoals het opnieuw afdichten van de vloer, belangrijk om hun duurzaamheid te behouden.

In het algemeen wordt de duurzaamheid van betonvloeren beïnvloed door factoren zoals de kwaliteit van het betonmengsel, de installatie en het onderhoud. Het is belangrijk om een evenwicht te vinden tussen duurzaamheid en milieuvriendelijkheid

Beton cire

Beton ciré, wat letterlijk “gewreven beton” betekent in het Frans, is slechts enkele millimeters dik, waardoor het veel dunner is dan traditioneel gestort beton. Deze dunheid draagt bij aan het lichte gewicht van het materiaal. Het wordt aangebracht als een pasta die met de hand wordt aangebracht en gladgestreken. Hierdoor ontstaat een naadloos oppervlak zonder voegen. Afhankelijk van de afwerking en de juiste afdichting is beton ciré over het algemeen waterdicht, wat het geschikt maakt voor toepassingen in badkamers en keukens.

  • Beton ciré kan milieuvriendelijker zijn dan sommige andere vloermaterialen, vooral als het wordt aangebracht op bestaande oppervlakken, wat de noodzaak van het verwijderen van bestaande materialen vermindert.
  • Omdat beton ciré vaak dunner is dan traditioneel beton, vereist het minder grondstoffen en energie tijdens het productieproces.

Ondanks zijn duurzaamheid kan beton ciré gevoelig zijn voor krassen en deuken, vooral als het wordt blootgesteld aan schurende voorwerpen.

Onjuiste installatie kan leiden tot scheuren en andere problemen.

 

 

 

 

Share Button