ILX stelt zich als doel om in zijn investeringen netto nul uitstoot te bereiken in opkomende markten

Tijdens de COP28 heeft ILX aangekondigd zich als doel te stellen netto nul uitstoot te bereiken en klimaatoplossingen als speerpunt te maken in opkomende markten (EM’s) door zich aan te sluiten bij het Net Zero Asset Managers (NZAM) initiatief en de aanverwante organisatie Institutional Investors Group on Climate Change (IIGCC).

Door deelname aan het NZAM-initiatief ondersteunt ILX haar institutionele beleggers in hun streven naar netto nul uitstoot. ILX wil daarnaast actief samenwerken met andere vermogensbeheerders die investeren in private leningen en opkomende markten. Het doel is om bij te dragen aan de ontwikkeling van IIGCC’s netto nul-richtlijnen voor het decarboniseren van private leningenportefeuilles.

De transitie naar een rechtvaardige netto nul uitstoot in 2050 vereist aanzienlijke klimaatinvesteringen in opkomende markten. Deze markten worden onevenredig getroffen door de gevolgen van klimaatverandering en zullen tegelijkertijd het grootste deel van de wereldwijde toename van de uitstoot veroorzaken. MDB’s, met meer dan vijftig jaar aan investeringservaring en aanwezigheid in de opkomende markten zelf, zijn uniek gepositioneerd om de benodigde klimaatinvesteringen in opkomende markten te realiseren.

Na een succesvolle investering van USD 1,05 miljard in ILX Fund I in de eerste helft van 2024, verwacht ILX vervolgens ILX Fund II te lanceren met een beoogde omvang van USD 2 miljard met toezeggingen van Nederlandse en Scandinavische institutionele beleggers. ILX streeft ernaar om ten minste 50% van ILX Fund II te investeren in duurzame energie, energie-efficiëntie, duurzaam transport, groene gebouwen en andere klimaatoplossingen in opkomende economieën.

De ILX fondsen richten zich op het realiseren op grote schaal van positieve bijdragen aan sociale en milieu doelstellingen door op gelijke basis te investeren met MDB’s en DFI’s in gesyndiceerde leningen in wereldwijde opkomende markten, waaronder Latijns-Amerika en het Caribisch gebied (LAC), Azië, het Midden-Oosten en Noord-Afrika (MENA), Sub-Sahara Afrika (SSA), Europa en Centraal-Azië (ECA).

Manfred Schepers, CEO van ILX, zegt: “MDB’s en DFI’s hebben een bewezen staat van dienst als het gaat om investeren in opkomende markten, in projecten die directe en meetbare SDG- en klimaat gerelateerde resultaten opleveren. Samenwerken met deze instellingen geeft ons de mogelijkheid om een zeer gediversifieerde portefeuille op te bouwen van interessante projecten met een grote impact en die aansluiten bij onze klimaatdoelstellingen en ons helpen om netto nul uitstoot te bereiken namens onze institutionele beleggers.”

Luz Martinez, Sustainability Manager van ILX, zegt: “Wereldwijde afstemming op netto nul uitstoot vereist sterke een publiek-private samenwerking en een urgente opschaling van privaat kapitaal in opkomende markten. Nu er meer kapitaal stroomt naar investeringen in de private sector in opkomende markten, breiden investeerders hun decarbonisatie-inspanningen uit naar private leningen. ILX is verheugd om verder te werken aan het opstellen van specifieke richtlijnen om netto nul te kunnen integreren in private leningen voor opkomende markten.”

Share Button