Oneplanetcrowd verder als Invesdor

Het Nederlandse financieringsplatform Oneplanetcrowd is gefuseerd met het Europese Invesdor Group, waarmee zij het grootste Europese impact investing platform zijn geworden. „Het samengaan geeft bedrijven die geld willen ophalen meer financieringskracht en ondernemingen de kans hun merk sneller Europees uit te bouwen”, duidt Maarten de Jong, directeur Oneplanetcrowd

Na de juridische fusie begin dit jaar, zijn de beide platforms sinds deze week ook daadwerkelijk samengevoegd en gaan verder onder de naam Invesdor. De Invesdor Groep bestaat uit verschillende crowdfundingplatforms die al eerder zijn samengevoegd, uit Finland, Oostenrijk en Duitsland. „Wij brengen de Benelux-markt en duurzaamheid in, terwijl zij zorgen voor volume en internationalisering”, aldus De Jong.

Oneplanetcrowd neemt ruim 30.000 investeerders mee waardoor Invesdor nu meer dan 180.000 investeerders telt. De nieuwe combinatie heeft meer dan €500 miljoen voor meer dan achthonderd projecten gerealiseerd. Het samengaan geeft Nederlandse ondernemingen met internationale groeiambities de mogelijkheid ook in de andere Europese landen financiering op te halen. Het afgelopen jaar zijn er al meerdere Nederlandse ondernemingen en projecten succesvol gefinancierd doordat projecten op de twee platformen tegelijk werden gepubliceerd. Land Life Company is daar een mooi voorbeeld van. Deze propositie werd behalve in Nederland, ook aangeboden in Duitsland, Oostenrijk en Finland. In een paar weken tijd hebben de beleggers uit deze landen gezamenlijk €2.957.000 gefinancierd voor dit bedrijf dat op grote schaal natuurherstel realiseert. Dit onderstreept de gedeelde interesse van Europese investeerders in duurzame investeringsproposities.

Alle proposities die op Invesdor worden aangeboden, voldoen aan strenge ESG vereisten, oftewel ‘no harm criteria’. Impactinvesteerders die met hun investering een directe bijdrage willen leveren aan één of meer van de Sustainable Development Goals, blijven deze duurzame investeringsproposities herkennen aan het OnePlanetcrowd logo.

Het internationale team van Invesdor is ook bezig met het opzetten van een marktplaats waar investeerders onderling aandelen en obligaties kunnen verhandelen met elkaar. „Nu is het op crowdfundingplatformen lastig om tussentijds van een aankoop af te komen. De nieuwe Europese regelgeving maakt het mogelijk een marktplaats op te zetten, waardoor investeringen via crowdfunding meer liquide worden én interessanter voor investeerders.”, zegt De Jong.

Daarnaast betalen particuliere beleggers geen doorlopende beheervergoeding meer op nieuwe proposities die op het Invesdor-platform worden aangeboden. Dit komt neer op een directe rendementsverhoging van 0,8% per jaar, de voormalige beheervergoeding van Oneplanetcrowd. Dat is uniek in Nederland. Dit voordeel is mogelijk omdat het in Europees verband gebruikelijker is dat de onderneming die financiering ophaalt deze kosten draagt.

Share Button