Energiefonds Overijssel financiert duurzaam en biobased bouwbedrijf

Partner

Bouwbedrijf Tala uit Broekland ontwerpt en bouwt duurzame huizen van hout en andere biobased materialen. Met hun modulaire woningconcepten draagt Tala niet alleen bij aan de verduurzaming van de bouw, maar biedt ze ook een oplossing voor de groeiende woningnood. Met een financiering van 4 miljoen euro van Energiefonds Overijssel en Oost NL kan het bedrijf haar huidige proces verbeteren en een nieuwe fabriek in Overijssel realiseren.

De bouw maakt nog vaak gebruik van materialen als beton, baksteen en staal. De productie daarvan veroorzaakt een hoge CO2-uitstoot. Door te bouwen met hout en andere duurzame en biobased (installatie)materialen zoals vlas, hennep en bamboe, draagt Tala bij aan de klimaatdoelstellingen. Hun modulaire concepten hebben bovendien een zeer lange levensduur. Tala bouwt de modules in de fabriek en plaatst ze vervolgens op locatie. Dit zorgt voor een flinke reductie van de CO2-uitstoot tijdens de bouw. Daarnaast zijn de woningen volledig demonteerbaar en verplaatsbaar.

Uitbreiding en verbetering

Tala gebruikt de financiering van beide fondsen om de huidige productielocatie te ontwikkelen en te verbeteren. Daarnaast gaat de organisatie uitbreiden en maakt ze de interne processen efficiënter. Eind volgend jaar gaat Tala met deze financiering uitbreiden naar een tweede productielocatie in Overijssel om de toenemende vraag naar duurzame woningen te kunnen blijven bedienen.

Verwachte impact

Tala verwacht met deze financiering een totale besparing van 44.000 ton COte realiseren in de komende vier jaar. Per eengezinswoning zorgt de biobased bouwmethode van Tala volgens het bedrijf voor een besparing van 135 ton CO. Daarnaast zorgt de uitbreiding voor zo’n 70 fte aan banen in de provincie Overijssel.

Suzanne Groen, Investment Manager Circulair bij Energiefonds Overijssel: “Een fors stijgend woningentekort en een bouwindustrie die verantwoordelijk is voor bijna 40% van de mondiale CO2-uitstoot maakt rigoureuze veranderingen noodzakelijk. Tala werkt op een slimme manier aan duurzame bouw, circulariteit en een substantiële reductie van de CO2-uitstoot. Dat is voor ons als Energiefonds Overijssel een belangrijke reden om dit initiatief te ondersteunen.”

Share Button