Oproep voor investeerders: onderteken VBDO investor statement nikkel mijnbouw

Partner

De VBDO roept al haar leden en overige institutionele beleggers op tot het ondertekenen van een investor statement, over de eisen voor verbeterde sociale en milieu- omstandigheden voor de nikkel mijnbouw.

Investeerders verwachten verbeterde sociale en milieu due diligence, in nikkel toeleveringsketens van de elektrische voertuig (EV) industrie. Het gebruik van nikkel in EV-batterijen heeft geleid tot groeiende bezorgdheid over de milieu- en sociale risico’s, met name in Zuidoost-Azië. Investeerders roepen op tot verantwoorde mijnbouwpraktijken en hogere normen voor milieu en sociale impact in de nikkeltoeleveringsketens.

We vragen aandacht voor de rechten van lokale gemeenschappen en verwachten acties van bedrijven op drie punten:

  1. Invoering van verantwoorde mijnbouwpraktijken in nikkeltoeleveringsketens, met een focus op het respecteren van rechten van inheemse volkeren;
  2. Verbeterde sociale en milieu-due diligence, met verhoogde transparantie en openbaarmaking van risico’s;
  3. Tijdgebonden toezeggingen voor ontbossingsvrije nikkeltoeleveringsketens, met 2025 als uiterste datum.

Deze verwachtingen worden gericht op bedrijven in de downstream EV-sector, inclusief automakers en batterijproducenten. De VBDO verwijst onder andere naar de UN Guiding Principles, OECD-richtlijnen en het Initiative for Responsible Mining Assurance (IRMA), die bedrijven kunnen ondersteunen bij het implementeren van de genoemde verwachtingen.

Share Button