Tibo energy haalt €3 miljoen op om het industriële energieverbruik wereldwijd te optimaliseren

Tibo energy, ontwikkelaar van op AI gebaseerde EMS-software voor organisaties en bedrijventerreinen in de energietransitie, haalt 3 miljoen euro op in een nieuwe investeringsronde. In deze investeringsronde investeren SET Ventures als de leidende energie-VC in Europa en Speedinvest, een van Europa’s leidende early stage VC, alsmede het oprichtersteam van Tibo energy.

Hiermee zet Tibo energy de volgende stap om wereldwijd marktleider te worden in Energy Management Software (EMS). Het bedrijf levert unieke, op AI gebaseerde software voor het aansturen van energyHubs en smartgrids. Hiermee kunnen bedrijven het verbruik, de opwek, en opslag van energie optimaal afstemmen, waardoor significante kostenbesparingen en emissiereducties kunnen worden gerealiseerd.

‘’De energieopslagcapaciteit zal in Europa tussen 2024 en 2030 naar verwachting met 400 GWh toenemen, voldoende om zo’n 4.200 fabrieken een jaar lang van energie te voorzien. Tegelijkertijd worden veel industriële processen geëlektrificeerd, wat de energievraag verandert en tot netcongestie leidt. Met onze software kunnen bedrijven digitale versies van hun energienetwerk eenvoudig simuleren, inrichten en aansturen. Zo voorkomen zij dure, complexe netwerkuitbreidingen,’’ legt Remco Eikhout, CEO van Tibo energy uit.

Gebruiksvriendelijke simulatie voor complexe smartgrids

Tibo software begint met een gebruikersvriendelijke simulatie met een eenvoudige interface, waarin meerdere scenario’s doorgerekend kunnen worden voor complexe smartgrids. Hiermee kan een optimale inrichting van een smartgrid bepaald worden. Vervolgens kan de software ook de verschillende assets van de smartgrid aansturen zodat de simulaties werkelijkheid worden. Met real-time informatie en voorspellingen wordt het optimale scenario ook gerealiseerd. Naast bestaande capaciteitsbeperkingen wordt ook rekening gehouden met kostenverlaging en behoud van duurzaam opgewekte energie.

energyHubs

Als gevolg van congestieproblemen ontstaan er meer en meer initiatieven van ondernemers die gezamenlijk het energieprobleem willen aanpakken. Wanneer meerdere ondernemers energie met elkaar gaan delen in een smartgrid wordt dit een energyHub genoemd. Dit biedt nog meer mogelijkheden om te komen tot een optimale inrichting en benutting van het bestaande energienet.

Vooraf duidelijkheid over kosten en baten

De simulatie is een belangrijk onderdeel van de besluitvorming voor de inrichting van zo’n smartgrid of een energyHub. Vaak moet er geïnvesteerd worden in extra energie opwek zoals PV en energieopslag systemen zoals batterijen. Deelnemers van een energyHub willen vooraf duidelijkheid hebben over de benodigde investeringen en de opbrengsten. Met de simulatie-software van Tibo kunnen energie professionals dit optimaal berekenen waarbij flinke tijdwinst wordt geboekt in het doorrekenen van complexe smartgrids.

Dirigent van het energie orkest

Bij de uiteindelijke realisatie van een smartgrid moeten vervolgens verbruik-, opwek-, en opslag- systemen slim worden aangestuurd. De software van Tibo energy dirigeert alle systemen tot een optimaal presterend energienetwerk. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van voorspellingen en machine-learning technieken.

Share Button