Nesec Financieringen draagt bij aan verdere groei Nederlandse maritieme batterijleverancier EST-Floattech

Het Rotterdamse Nesec Financieringen maakt met gepaste trots bekend deel te nemen in verduurzaming van de maritieme sector. Door het verstrekken van een lening speelt Nesec een belangrijke rol in de totale investering die EST-Floattech heeft aangetrokken van het  Energietransitiefonds Rotterdam en Rotterdam Port Fund, PDENH, Ponooc, en Yard Energy. EST-Floattech zal de investeringen gebruiken voor de verdere ontwikkeling en productie van het door verschillende klassenbureau’s gecertificeerde batterij systeem de Octopus Series, geschikt voor de aandrijving van hybride en volledig elektrische schepen in de maritieme industrie, waaronder binnenvaart, kustvaart, sleep- en duwboten, veerboten en jachten. EST-Floattech is een partner gedurende het hele project en biedt ondersteuning vanaf het begin totdat het schip succesvol vaart.

De batterij modules uit de Octopus-serie hebben een laag gewicht, een hoge energiedichtheid en een lage zelfontlading met een lange levensduur. Het systeem is modulair opgebouwd, zodat verschillende soorten schepen eenvoudig kunnen worden uitgerust met de benodigde hoeveelheid energie en een batterij systeem dat past in de beschikbare ruimte of in een container kan worden opgebouwd. Software voor de Octopus Series is door EST-Floattech intern ontwikkeld, de software wordt onder andere gebruikt om de (ont)laadstatus, temperatuur en andere parameters te bewaken voor veilig en efficiënt gebruik van het systeem. De combinatie van de hardware en software resulteert in een veilige oplossing die brandstofverbruik, CO2-uitstoot en geluidsoverlast vermindert.

Duurzamere scheepvaart

In de komende jaren, heeft de Europese Unie zich voorgenomen om de hoeveelheid goederen die worden vervoerd via binnenwateren en korte zeeroutes met 50% te verhogen ten opzichte van 2015. Tegelijkertijd zal het EU-Emission Trading System (ETS) ook voor kleinere schepen gaan gelden, wat zal resulteren in hogere kosten voor de CO2-uitstoot van schepen die opereren op deze routes. Beide plannen voor de maritieme industrie maken elektrificatie van schepen in toenemende mate aantrekkelijk voor reders en laten zien dat er een substantiële behoefte is voor de diensten en producten van EST-Floattech.

Joost Bout, Relationship manager bij Nesec zei, “hoewel we binnen Nesec meer dan 75 jaar ervaring hebben met het verstrekken van scheepsfinancieringen, is deze lening een nieuw terrein voor ons. De huidige ontwikkelingen laten zien dat de maritieme sector bedrijven zoals EST-Floattech nodig heeft om haar duurzaamheidsdoelen te behalen. Daarom is Nesec trots dat wij hierin een rol kunnen spelen en kunnen bijdragen aan het verduurzamen van de maritieme sector.”

Joep Gorgels, Co-directeur bij EST-Floattech: “De bijdrage van Nesec Financiering aan de financieringsronde met Energietransitiefonds Rotterdam, Rotterdam Port Fund, PDENH, Ponooc en Yard Energy is belangrijk om EST-Floattech en verlaging van uitstoot in de maritieme  industrie naar een hoger niveau te tillen. Deze investering ondersteunt ons streven om met de Octopus Series batterijsystemen nog meer schepen te elektrificeren en de duurzaamheidsnormen van de industrie te herdefiniëren, waarmee we de weg vrijmaken voor een schonere, groenere toekomst.”

Share Button