Chalé Spirulina zoekt 100.000 euro voor bouw van eerste commerciële productiefaciliteit in Ghana

In mei 2023 vertrok Floris Zevenbergen (25) – net afgestudeerd aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam – voor het eerst naar Ghana om daar zijn plan om spirulina te kweken verder uit te werken. Bijna een jaar later heeft hij er meerdere bezoeken op zitten, waaronder een succesvolle productiepilot van drie maanden. Nu is hij in Nederland om geld op te halen voor de ontwikkeling van de eerste productiefaciliteit, waarmee hij in mei van start gaat.

Allereerst; wat is spirulina? Spirulina is een alg, rijk aan (plantaardige) eiwitten, vitamines en mineralen. De productie verbruikt tot 99% minder land- en waterbronnen vergeleken met andere eiwitbronnen zoals vlees en soja. Bovendien is er een waslijst aan gezondheidsvoordelen, waaronder het verlagen van het cholesterolgehalte, de ontstekingsremmende werking, de lage hoeveelheid calorieën en de antioxidanten. Maar waarom Ghana? Floris legt uit: “Eigenlijk is die keuze door toeval tot stand gekomen, maar tegelijkertijd ook heel logisch. Ten eerste is het tropische klimaat perfect voor spirulinaproductie. Maar nog belangrijker is dat het land politiek stabiel is en de economie in de afgelopen decennia flink is gegroeid. Voeg daar nog aan toe dat de Ghanezen enorm ontvankelijk en gemotiveerd zijn en de keuze is snel gemaakt.” Zevenbergen stelt dat zijn bedrijf twee belangrijke speerpunten heeft: de lokale economie bevorderen en ondervoeding bestrijden. “Door het gehele productieproces lokaal in te richten creëren wij werkgelegenheid en stimuleren wij de Ghanese economie. Bovendien wordt een aanzienlijk deel van de productieopbrengst verwerkt in de schoollunch van een lokale basisschool. Dit komt de voedingswaarde, en daarmee het dieet van de leerlingen, ten goede.”

Na twee langere bezoeken in 2023 – waarin het concept verder werd uitgewerkt en getest – was het in januari 2024 eindelijk zover: de daadwerkelijke productie van spirulina. Gedurende een periode van drie maanden vond een productiepilot plaats, met als doel een efficiënte bioreactor te ontwikkelen die volledig is afgesteld op het Ghanese klimaat. “De pilot is erg goed gegaan. Mede dankzij de faciliteiten van de Universiteit van Kumasi hebben wij dagelijks uitgebreide testen kunnen doen en konden we de resultaten samen met onze Nederlandse productiepartner Alga.farm analyseren. Op deze manier konden wij precies zien wat wel en niet werkte.” Nu de techniek ook is bewezen, is het tijd voor de volgende stap: de ontwikkeling van de eerste commerciële productiefaciliteit. Floris vertelt: “Naast de productiepilot zijn we de afgelopen maanden ook veel bezig geweest met de voorbereidingen van de commerciële faciliteit. Zo hebben we ondertussen een stuk grond gehuurd, liggen de ontwerpen klaar, zijn we ver in het proces om de benodigde vergunningen te verkrijgen en hebben we het logistieke proces helemaal uitgewerkt.” De ondernemer gaat in mei terug naar Kumasi om van start te gaan met de ontwikkeling.

Ontwerp van de eerste productiefaciliteit

Het bedrijf gaat de geproduceerde spirulina exporteren naar Europa, om daar te leveren aan voedings- en gezondheidsmerken. Over de toekomstplannen van het bedrijf is Floris duidelijk: “Wij willen één van de grootste leveranciers van Europa worden. Hoe meer volume wij draaien, hoe meer impact wij kunnen maken. Het zou geweldig zijn als ‘spirulina met een verhaal’ straks de norm is in de industrie.” Om de eerste faciliteit te realiseren en de operatie op te starten heeft het bedrijf door het jaar (2024) heen 100.000 euro nodig, waarvan een deel al in april. Dit bedrag wordt opgehaald bij particulieren in de vorm van een (converteerbare) lening. “Het mooie aan onze case is dat wij vanaf het moment dat we beginnen met exporteren al winstgevend zijn. En dat terwijl onze output dan nog relatief laag is. Zodra je gaat opschalen gaat de marge hard omhoog.” Er hebben zich al meerdere geïnteresseerden gemeld, maar Zevenbergen is nog altijd op zoek naar potentiële investeerders.

Geïnteresseerd? Neem contact op met Floris via floris@chalespirulina.com

Foto: Floris Zevenbergen doneert spirulina aan een Ghanese basisschool. Kinderen krijgen daardoor een voedzamere maaltijd. 

 

Share Button