“Aardgas en kernenergie horen niet thuis in een groene taxonomie”

Kerncentrales die voor 2045 een vergunning krijgen komen in aanmerking voor het label ‘groene investering’. Net als aardgascentrales tot 2030. Dit blijkt uit een conceptvoorstel van de Europese Commissie over de EU Taxonomy, waarmee vastgelegd wordt welke investeringen duurzaam zijn. Wij vinden dit onverteerbaar. Aardgas en kernenergie horen niet thuis op deze lijst.

Alleen met echt groene investeringen kunnen we de versnelling inzetten naar een duurzame, CO2-vrije economie, zo waarschuwden de IPCC en de IEA. Het lijkt erop dat de EU onder druk van enkele lidstaten is gezwicht.

Greenwashing

De taxonomie is een lijst met ‘duurzame economische activiteiten’. Het doel is juist dat Europese beleggers inzicht krijgen in wat een duurzame investering is. Daarmee moet het greenwashing tegengaan. Maar dat werkt natuurlijk alleen als er geen greenwashing is opgenomen in de lijst zelf.

De EU moet kiezen voor een taxonomie die recht doet aan transparantie, wetenschappelijke onderbouwing en zorgvuldigheid. Dat is niet alleen onze mening, we deden eerder al een oproep samen met andere Nederlandse financiële instellingen.

Oproep tot leiderschap

Het besluit is nog niet genomen. Experts en adviseurs gaan zich over het conceptvoorstel buigen. Zij kijken daarbij vooral naar de voorwaarden waaraan aardgas en kencentrales moeten voldoen. Daarna volgt een stemming van het Europese Parlement. Kortom, er is nog hoop op een wetenschappelijk onderbouwde taxonomie waarmee Europa het leiderschap toont op klimaat dat zo hard nodig is.

Wat wij nu nog kunnen doen is Europa laten horen dat we klimaatambitie van hen verwachten. Daar gaan we voor, doe met ons mee door deze oproep te delen.


Arie Koornneef, Directeur ASN Bank

Share Button