Spectaculaire groei duurzaam beleggen

Vanmiddag is op De Dag van het Ethisch Beleggen in Amsterdam bekend gemaakt dat de markt van duurzaam beleggen in Nederland de afgelopen 10 jaar circa vijf keer sneller is gegroeid dan de traditionele beleggingsmarkt. In Amerika is de groei nog spectaculairder te noemen – daar is sprake van een vertienvoudiging tijdens deze periode. In Nederland bedraagt het totaal aan duurzame beleggingen ultimo 1999, circa 10 miljard gulden (ultimo 1987: circa 750 miljoen gulden).

Het ASN Aandelenfonds van de ASN Bank (onderdeel SNS Reaal Groep) kende in 1999 een uitzonderlijke vermogenstoename van circa 98% tot 409 miljoen gulden. Op 30 september 2000 is dit al gegroeid naar 609 miljoen gulden. Het ASN Aandelenfonds is hiermee het grootste ethische beleggingsfonds in Nederland. Het Andere Beleggings Fonds ABF (ethisch mixfonds) kende over 1999 een vermogenstoename van circa 46% tot ruim 160 miljoen gulden. Beide ethische beleggingsfondsen laten sinds de oprichting een uitstekend rendement zien. Het ASN Aandelenfonds presteert vanaf de oprichting beter dan de wereldindex MSCI.

Voortrekkers als de ASN Bank en het ABF krijgen navolging. Bijna alle banken in Nederland bieden hun klanten inmiddels duurzame beleggingsfondsen. De ASN Bank en ABF verwachten dat de groei van duurzaam beleggen de komende jaren doorzet. Dit geldt zowel voor beleggingsfondsen als institutioneel vermogensbeheer.

Share Button