Triodos Bank lanceert groot fonds voor zonne-energie in ontwikkelingslanden

Triodos Bank heeft samen met Amerikaanse partners en met steun van onder meer de Wereldbank en IFC de Solar Development Group opgericht. Het fonds investeert in kleine bedrijven in ontwikkelingslanden die actief zijn in het op de markt brengen van zonne-energiesystemen. Het fonds heeft een omvang van 50 miljoen dollar (122 miljoen gulden) en is daarmee wereldwijd een van de grootste investeringsfondsen in deze veelbelovende sector.

Via Groenfonds
Triodos Groenfonds is de grootste particuliere aandeelhouder in Solar Development Group. Het is voor het eerst in Nederland dat een groenfonds op deze wijze investeert in zonne-energieprojecten in ontwikkelingslanden. Door de deelname van Triodos Groenfonds is het nu voor particuliere beleggers mogelijk fiscaal aantrekkelijk te investeren in deze vorm van duurzame energie in ontwikkelingslanden. Naast Triodos Groenfonds hebben vanuit Nederland ook het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Cordaid en Rabobank financieringen verstrekt aan de Solar Development Group.

Zonne-energie
De Solar Development Group wil zonne-energie binnen het bereik van particulieren en kleine bedrijfjes in ontwikkelingslanden brengen. Het fonds richt zich op gebieden waar geen aansluiting op het elektriciteitsnet mogelijk is. Kleine zonne-energiesystemen die elektriciteit opwekken kunnen dan uitkomst bieden en zijn bovendien duurzaam. Energie wordt overdag in een accu opgeslagen en kan ’s avonds worden benut.

Fondsmanager Hans Schut: ‘Zonne-energie is voor bewoners van het platteland in ontwikkelingslanden erg belangrijk. Mensen krijgen toegang tot media als radio, televisie en soms zelfs internet. Door verlichting kunnen scholen en ziekenhuizen beter functioneren en kunnen mensen die overdag op het veld werken, ’s avonds bijleren. Door zonne-energie ontstaan er nieuwe economische mogelijkheden waardoor de kwaliteit van het leven op het platteland verbetert. Ook is zonne-energie veel schoner dan andere vormen van energie die nu nog vaak worden gebruikt.

Meer dan 25 landen
In ontwikkelingslanden zijn er inmiddels veel lokale ondernemingen die zonne-energiesystemen verkopen of verhuren, installeren en onderhouden. Om steeds meer huizen, scholen en winkels te voorzien van zonne-energie, hebben deze ondernemingen een grote behoefte aan kapitaal. De Solar Development Group wil niet alleen in deze kapitaalbehoefte voorzien maar de ondernemers ook helpen bij de verdere ontwikkeling van hun bedrijf.

Schut: ‘Op dit moment zijn we actief in onder meer Bolivia, Brazilië, Ghana, Kenia, Nepal, Indonesië, en Honduras. De looptijd van het fonds is 10 jaar. We verwachten in die tijd zo’n veertig tot vijftig zonne-energiebedrijven in meer dan 25 landen te gaan financieren.’

Soluz Honduras bijvoorbeeld
Soluz verhuurt, installeert en onderhoudt zonne-energiesystemen in Honduras. Soluz is opgezet door een Amerikaanse ondernemer in samenwerking met lokale partners. Inmiddels heeft Soluz bijna 5.000 zonne-energie systemen geïnstalleerd in Honduras en de Dominicaanse Republiek. Tegen een maandelijkse vergoeding van ongeveer 20 dollar kunnen mensen in Honduras een zonne-energiesysteem huren van Soluz. John Rogers, vice president van Soluz Incorporated: ‘Dit lijkt een groot bedrag, maar het is vergelijkbaar met het bedrag dat veel Honduranen reeds betalen voor kerosinelampen en batterijen. De energie die wij bieden is veel schoner, efficiënter, veiliger en makkelijker in het gebruik. En de prijs zal dalen wanneer steeds meer huishoudens zonne-energie gaan gebruiken.’

Share Button