Triodos Bank lanceert nieuw beleggingsfonds: beleggen in armoede

Bron
Triodos Bank

Links


Triodos Bank lanceert op 9 december 2002 het Triodos Fair Share Fund, een nieuw beleggingsfonds dat kleine ondernemers in ontwikkelingslanden toegang geeft tot financiering. In ontwikkelingslanden is een eigen bedrijf vaak de enige kans op een inkomen. Met een lening van soms niet meer dan 50 dollar kunnen mensen hun eigen bedrijf starten of hun bestaande onderneming uitbreiden.

Via het nieuwe Triodos Fair Share Fund kunnen beleggers betrokken raken bij de financiering van deze kleine ondernemers in ontwikkelingslanden. Een moderne vorm van armoedebestrijding.

Triodos Bank verwacht in de eerste paar maanden na introductie inschrijvingen van totaal tussen de 3 en 5 miljoen euro. De koers per participatie bedraagt op 9 december 2002
EUR 25,14.

Algemeen directeur Peter Blom van Triodos Bank: ‘Met een kleine lening kunnen ondernemers in Afrika, Azië, het Midden-Oosten en Latijns-Amerika vaak hun productie, en daarmee ook hun inkomen, verdubbelen of verdriedubbelen. Maar het is voor hen vaak onmogelijk om een lening af te sluiten bij de commerciële banken. De laatste jaren worden in ontwikkelingslanden steeds meer gespecialiseerde banken (microfinancieringsinstellingen) opgericht waar deze kleine ondernemers wel terecht kunnen. Het nieuwe Triodos Fair Share Fund wil in deze microfinancieringsinstellingen investeren via leningen en via deelnemingen in het aandelenkapitaal. En beleggers in Nederland de kans bieden hierbij betrokken te raken. Een positieve kant van globalisering’.

Naast financiering biedt Triodos Fair Share Fund deze instellingen kennis en ervaring op het gebied van microfinanciering. Triodos Bank heeft sinds 1994 ervaring met financiering in ontwikkelingslanden in samenwerking met Stichting DOEN en ontwikkelingsorganisatie Hivos. Triodos is aandeelhouder van enkele microkredietbanken waaronder Basix in India.

Rendement
Triodos Fair Share Fund verwacht beleggers een bescheiden rendement te kunnen bieden. Het streven van het fonds op de langere termijn is 2-4% per jaar. Het fonds verwacht in aanmerking te kunnen komen voor de nieuwe fiscale regeling die zogenaamde sociaal-ethische beleggingsfondsen fiscaal stimuleert vergelijkbaar met de groenfondsen. Deze regeling wacht nog op goedkeuring door de EU. Zodra de regeling van kracht is zal het fonds een aanvraag indienen om (zeer waarschijnlijk met terugwerkende kracht) hiervoor in aanmerking te komen.

Samenwerking met Hivos

Triodos Fair Share Fund werkt samen met Stichting Hivos, het Humanistisch Instituut voor Ontwikkelingssamenwerking. Hivos geeft garanties af voor ontwikkelingsrelevante financieringen die op weg zijn naar volledige marktconformiteit.

Share Button