Portaal voor duurzaam beleggen te vinden op internet

Bron
Nederlands Dagblad

Links


(Gepubliceerd in Het Nederlands Dagblad op 20 januari 2003).

Het portaal voor duurzaam beleggen, ethisch beleggen, groen beleggen en groen sparen is te vinden op internet. De website www.duurzaam-beleggen.nl biedt een duidelijk overzicht van producten en mogelijkheden. Als het gaat om snel veranderende markten kun je beter via internet informatie uitwisselen dan via papier. Folkert van der Molen en Freddy van Mulligen zijn in het gat gesprongen en zij bieden via internet complete boekwerken aan.

,,Bent u christen en hebt u priv‚ of als kerkgenootschap een positief besluit genomen te beleggen in aandelen, beleg dat dan in ieder geval ethisch of duurzaam verantwoord,” betoogde Folkert van der Molen in het Nederlands Dagblad van 3 mei 2001: ,,Ethisch of duurzaam beleggen is beleggen in alleen die beursgenoteerde ondernemingen die voldoen aan eisen op het gebied van ethisch, maatschappelijk verantwoord of duurzaam ondernemen. Ondernemingen die naast een goede kijk op economische prestaties eveneens oog hebben voor de sociaal-ethische en milieu-aspecten.”

Rondneuzend op de site www.duurzaam-beleggen.nl kwam ik het oude ND-artikel weer tegen. Folkert van der Molen benadrukt dat ethisch beleggen honderden jaren geleden is ontstaan in christelijke hoek: ,,De Quakers wilden niet beleggen in ondernemingen die aan slavenarbeid deden of verdienden. Dit heeft zich in de Angelsaksische landen verder ontwikkeld. In de VS wordt 1 op de 8 dollar ethisch belegd. Ethisch of duurzaam beleggen beperkt zich nu niet meer tot christelijke groeperingen, maar de gerenommeerde Amerikaanse onderzoeksinstituten op dit gebied zijn nog steeds van christelijke origine.”

Als christen
,,Ik ben van mening dat je, wanneer je als christen in aandelen belegt, nadrukkelijk aandacht dient te besteden aan de vraag in welke ondernemingen je dit doet,” vervolgt Van der Molen. ,,Je moet niet alleen kijken naar de financi‰le prestaties, maar ook naar de sociaal-ethische en milieuprestaties. Hoe gaat een onderneming om met de factor ‘arbeid’? In welke landen opereert de onderneming? Op welke manier en hoe maatschappelijk verantwoord opereert de onderneming? De milieuprestaties zijn eveneens belangrijk: het gaat tenslotte om het behoud van de schepping. Natuurlijk is een chemiebedrijf vervuilender dan een handelsonderneming, maar het ene chemiebedrijf is niet het andere. Er zijn in elke branche ondernemingen die zich duidelijk onderscheiden ten aanzien van duurzaamheid.”

Folkert van der Molen is adviseur duurzaam ondernemen bij het ingenieursbureau DHV. Daarnaast is hij eigenaar van Van der Molen Environmental Internet Services, dat enkele websites in de lucht houdt, waaronder de reeds genoemde site.

Geldgids
Beursgeïnteresseerde consumenten kunnen vast hun voordeel doen met deze site. Zij vinden daar een compleet boekwerk over duurzaam beleggen en sparen. De Consumentenbond publiceerde samen met het Adviesbureau DHV en de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) een uitgebreide gids, getiteld De Duurzaam Geld Gids, goed sparen, beleggen, verzekeren en lenen in Nederland. Dit boek is geschreven door Folkert van der Molen. De auteur probeert duidelijkheid te scheppen vanwege de vele begripsverwarringen die er zijn: wat is bijvoorbeeld het verschil tussen ‘duurzaam’ en ‘groen’ beleggen aan de ene kant en beleggen in houtplantages aan de andere kant?

De gids biedt particulieren een actueel overzicht van de financi‰le producten die op een of andere wijze duurzame ontwikkeling stimuleren. Alle beschikbare producten op de Nederlandse markt komen uitgebreid aan bod en dan gaat het met name om de financi‰le producten die spaarders en beleggers de kans geven om sociaal en milieubewust om te gaan met geld. Een apart hoofdstuk is gewijd aan de zogeheten indices, het rendement en de kosten.

De Duurzaam Geld Gids is een initiatief van de Consumentenbond, adviesbureau DHV en de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO). De gids is tot stand gekomen met financi‰le steun van het ministerie van VROM. Het boek is niet te koop in de boekhandel; het is alleen te downloaden van internet, via de volgende websites:
www.duurzaam-beleggen.nl
www.consumentenbond.nl
www.vbdo.nl

Share Button