Triodos Bank voorkomt faillisement Islamitische Universiteit

Bron
ANP

De Islamitische Universiteit Rotterdam (IUR), een particuliere opleiding tot onder andere imam, heeft een dreigend faillissement ternauwernood afgewend. Dat heeft algemeen secretaris M. Ermek maandag gezegd.

De instelling heeft met veel moeite een bank bereid gevonden een lening te verstrekken voor de koop van een nieuw pand. De officiële opening heeft woensdag plaats. De IUR moest voor 1 september haar onderkomen aan de Aelbrechtskade verlaten wegens sloop en had zich al vastgelegd op de koop van het grote, nieuwe pand aan de Bergsingel.

Daarin was voorheen het Regionaal Opleidings Centrum Zadkine gevestigd. ,,We verkeerden tot op het laatste moment in grote onzekerheid over de vraag of we de financiering rond konden krijgen”, aldus Ermek.

Uiteindelijk kon de IUR bij de Triodos Bank een lening afsluiten. Als geen enkele bank bereid was geweest om over de brug te komen, had de IUR een boete van 10 procent van de aankoopsom van ruim 2,5 miljoen euro moeten betalen. ,,Dat had het faillissement betekend”, aldus Ermek. ,,Bovendien hadden we daarmee alle goodwill verspeeld.”

De IUR heeft er volgens Ermek bewust voor gekozen om de financiering in Nederland te zoeken. Omwille van haar reputatie heeft de particuliere universiteit niet geprobeerd om mogelijke geldschieters in het Midden-Oosten te werven, aldus de algemeen secretaris.

De IUR begon in 1998 met de opleiding tot imam, islamitisch geestelijk verzorger en islamdeskundige. In 2001 viel de opleiding uiteen. Een deel van de docenten en studenten richtte in Schiedam de Islamitische Universiteit van Europa op.

Share Button