Agalev wil ethisch beleggen en sparen fiscaal stimuleren

Bron
Agalev

In het kader van de campagne ‘Mijn geld. Goed Geweten?’, onderzocht Netwerk Vlaanderen de financieringslinken tussen de wapenindustrie en de 5 grootste Belgische banken. De resultaten spreken voor zich: onze banken zijn er niet vies van ons geld te gebruiken ter financiering van wapenproductie.

Wie daarentegen zijn spaarmiddelen ethisch wil aanwenden, moet er van op aan kunnen dat ze niet in de wapensector terechtkomen. ‘Duurzame’ ondernemingen, die dit inderdaad willen garanderen ondervinden echter dikwijls moeilijkheden om privi-kapitaal aan te trekken. Oorzaak is een (verondersteld) lager financieel rendement.

Daarom wil Agalev dat de overheid duurzaam sparen en beleggen stimuleert. Gezinnen en bedrijven hiertoe stimuleren kan via de fiscaliteit. Maar de staat kan ook zelf het goede voorbeeld geven door zichzelf en ondergeschikte besturen te verplichten een bepaald percentage van hun middelen te beleggen in duurzame fondsen.
Agalev-senator Jacinta De Roeck dient alvast een wetsvoorstel in dat voorziet in een belastingvermindering voor particulieren die duurzaam sparen en beleggen.

De belastingvermindering is geknt op het huidige mechanisme van het fiscaal stimuleren van langetermijnsparen.

Het voorstel wordt samen met zijn uitvoeringsbesluiten in een kant-en-klaar pakket met groene strik aangeboden aan Minister Reynders. Hij hoeft het enkel nog uit te pakken en als Kerstgeschenk aan de bewuste burger aan te bieden.

Share Button