Triodos Bank bouwt tweede groot kantoor

(Gepubliceerd in Het Utrechts Nieuwsblad van 10 december 2003).

De groei van de Triodos Bank in Zeist is de afgelopen jaren dermate voorspoedig gegaan, dat zij achter haar in 1999 gebouwde hoofdkantoor een tweede pand van iets grotere omvang gaat neerzetten.

Dat moet er eind 2005, begin 2006 staan, zegt woordvoerder Th.Steiner.

Tweede reden waarom de bank binnen vijf jaar alweer tot een volgend groot nieuwbouwproject overgaat, is dat de directie de afdeling informatietechnologie centraal in Zeist heeft ondergebracht, aldus Steiner. Terwijl het op het moment dat het eerste gebouw werd ontwikkeld nog de bedoeling was die ondersteunende activiteit te huisvesten bij de vestigingen in het buitenland. Die zijn in België en Engeland; een vestiging in Spanje wordt volgend jaar in gebruik genomen.

Op dit moment werken ongeveer negentig mensen in het opvallende roze gekleurde en in ronde vormen uitgevoerde gebouw aan de Utrechtseweg dat vijf jaar geleden werd betrokken. Het pand heeft 2700 meter vloeroppervlak. Enkele tientallen medewerkers zijn inmiddels gehuisvest in een tijdelijk gehuurd pand aan de Griftlaan. Maar gescheiden huisvesting is volgens Steiner niet praktisch en weinig efficiënt.

De architect die het gebouw aan de Utrechtseweg ontwierp, Thomas Rau uit Amsterdam, maakt ook de tekeningen voor de uitbreiding. Het nieuwe ontwerp zet nog een stap verder qua duurzaam bouwen -mens- en milieuvriendelijk- dan het vorige, zegt Steiner: ,,Het wordt met name nog energiezuiniger.’’ Het nieuwe gebouw zal deels boven de grond zweven, voegt hij hieraan toe: ,,Er komt een dusdanig stevige constructie dat een vleugel op die manier is uit te voeren.’’

De Triodos Bank, in de jaren tachtig van de vorige eeuw opgericht door mensen die zich lieten inspireren door het antroposofische gedachtegoed, staat voor een ‘vernieuwende en transparante manier van bankieren’, zegt Steiner: ,,De mensen die geld bij ons inleggen, weten wat daarmee gebeurt. Wij ondersteunen er heel concrete projecten mee.’’

De projecten liggen op het vlak van duurzame energiebronnen, biologische landbouw, kunst en cultuur, natuur- en milieubescherming en ontwikkelingssamenwerking. Zo heeft de bank de Kip-en-ei Rekening ontwikkeld, waarbij de spaarder duizend euro inlegt en van de rente een kip adopteert die buiten loopt en niet in een legbatterij zit; hij kan er bovendien van op aan, dat met de inleg leningen worden verstrekt aan projecten die bijdragen aan een duurzame samenleving.

De Triodos Bank doet in sparen, beleggen, vermogensbeheer, verzekeringen en zakelijke kredietverlening. De klanten onderhouden hun contacten via internet, de post en de telefoon, niet via loketbezoek; de bank werkt niet met lokale filialen.

Op het terrein achter de Utrechtseweg -tussen Harmonielaan, Kroostweg en Nieuweroordweg- waar het nieuwe pand van de bank komt, moeten te zijner tijd ook woningen verrijzen.Het gaat om seniorenwoningen, zegt een woordvoerster van de gemeente. De woningen zullen zo worden gebouwd, dat een bestaande strook groen met oude beuken gehandhaafd kan blijven.

Nu staan er scholen op de plek waar de woningen zijn gedacht. De woordvoerster zegt dat die tot 2005 contracten hebben lopen voor het gebruik van de grond. Daarna hebben zij zeker nog twee jaar de tijd nodig om een plek te vinden voor vervangende nieuwbouw, zegt zij. De gemeente gaat er daarom van uit, dat de woningen er op hun vroegst in 2008 staan.

Share Button