Hoe HempFlax de Triodos Bank over het hoofd zag

(Gepubliceerd in Trouw op 26 maart 2004).

De banken hebben het lot in handen van HempFlax, de hennepverwerker uit Oude Pekela, zo betoogde directeur Jacob Veld gisteren in deze krant. Want zonder voorfinanciering van de nieuwe hennepoogst, is het over en uit met HempFlax, waar 28 mensen werken.

Bij welke banken bent u eigenlijk langsgeweest?

,,We zijn overal geweest, bij de ABN Amro, de Rabobank, noem maar op. Maar telkens stuitten we op hetzelfde vooroordeel: banken maken geen onderscheid tussen hallicunerende hennep en onze vezelhennep.” Vezelhennep wordt verwerkt tot dashboards, portierbekleding, isolatiemateriaal, stalstrooisel en olie en heeft dus niets uit te staan met met koffiehuizen of waterpijpen.

Bent u ook bij alternatieve banken langs geweest, die zich hebben gespecialiseerd in de financiering van maatschappelijk verantwoorde projecten?

,,We zijn overal geweest. Maar wie schiet ons te hulp?”

Dus even een telefoontje met de Triodos Bank in Zeist. De bank maakt immers veel werk van de de financiering van duurzame, biologische landbouw.

Waarom steekt u het noodlijdende Hempflax, dat ecologisch teelt, niet de helpende hand toe?

,,HempFlax? Die naam komt mij niet bekend voor”, zegt woordvoerder Thomas Steiner van de bank. ,,Overigens, als dat bedrijf klant is, zult u van mij daar niet over horen. U zou het toch ook niet prettig vinden als ik uw collega van de Volkskrant zou informeren over uw financiële positie? En vaak zijn er ook specifieke redenen waarom we niet in een project stappen. We worden wel vaker benaderd door mensen die ons vragen waarom we niet in dat ‘fantastische project’ stappen. Het zijn projecten die op het eerste gezicht zeker in aanmerking komen. Bij nader inzien echter blijkt het management ongeschikt. Dat zijn overwegingen waarover we ook geen mededelingen zullen doen. Maar ik zal kijken wat ik kan doen.”

Een paar uur later belt Steiner terug. ,,We hebben de gegevens van de afgelopen vijf jaar doorgenomen, maar daarin komt HempFlax niet voor”, zegt hij. En dat is verbazingwekkend. ,,Want wij zijn wel betrokken bij projecten voor vezelhennep in Engeland: we hebben dus ervaring op dit terrein.”

Mijnheer Veld, ik heb uw verhaal voorgelegd aan de Triodos Bank, die veel doet aan maatschappelijk verantwoord ondernemen, maar die zegt dat uw bedrijf bij hen onbekend is. Hoe zit dat?

,,Welke bank? Die naam zegt me niets. Hoe spel je dat? Ja, natuurlijk, we zijn langs talloze banken geweest, ook bij de kleine. Maar niet de Triodos Bank. Waar zit die? O ja, doen ze ook hennepprojecten in Engeland? Dat is interessant. Die gaan we zeker benaderen.”

Wordt dus vervolgd.

Share Button