Promotie-onderzoek: "Ethisch beleggen. Processen en mechanismen van institutionalisatie in Nederland"

Op vrijdag 18 juni 2004 (Woudestein, Senaatszaal) promoveert Céline Louche op haar proefschrift Ethisch beleggen. Processen en mechanismen van institutionalisatie in Nederland, 1990-2002 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Ethisch beleggen, ook wel sociaal verantwoord investeren genoemd, is een vorm van beleggen in aandelen gebaseerd op sociale, milieukundige en financiële criteria. Céline Louche onderzocht de ontwikkeling van ethisch beleggen in Nederland
gedurende de periode 1990-2002. In die tijd veranderde ethisch beleggen van een activistische beweging in een commercieel project. De promovenda toont aan dat ethisch beleggen een zich ontwikkelende sector is die nog altijd in een proces van institutionalisatie verkeert. Ethisch beleggen is een levensvatbaar commercieel project geworden. Het heeft een zekere graad van professionalisme bereikt waarbij rating organisaties een belangrijke rol speelden. Reguliere financiële instellingen die enkele strategische belangen zagen in deze nieuwe activiteit hebben het overgenomen. In antwoord op de veranderingen hanteerden bedrijven een nieuwe aanpak van ethisch beleggen en maakten ze op strategische wijze gebruik van bepaalde elementen van ethisch beleggen, met name van de duurzaamheids indexen. Deze indexen zijn getransformeerd in een extern Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) certificaat om de eigen legitimiteit naar hun aandeelhouders te vergroten.

Promotor: prof.dr. W.A. Hafkamp, Milieukunde, in het bijzonder studie van de sociaal-culturele en institutionele context van milieugedrag met name van ondernemingen en prof.dr. J.J. Bouma, Milieukunde

Share Button