Lancering 2005 VN jaar voor microkrediet een feit!

Pat Lon is 36 jaar. Ze woont met haar man en acht kinderen in Siem Riep, Cambodja. Om het hoofd boven water te houden, maakt het gezin souvenirs van hout en gips. Dankzij microkrediet van de lokale microkredietinstelling CEB (Cambodian Entrepreneur Building) kon het gezin met succes inspelen op een stijgende marktvraag. Pat Lon investeerde de leningen in extra houtvoorraden en een gipsen mal. Het dagelijkse gezinsinkomen steeg van 1 US dollar naar 13 US dollar. Binnenkort sluit Pat Lon haar vierde lening af. Ze wil haar werkzaamheden verder uitbreiden en nog meer investeren in de toekomst van haar kinderen.

Om 09.00 uur vanochtend is onder veel belangstelling het ’UN Year of Microcredit’ wereldwijd gelanceerd!
Bij Euronext NV in Amsterdam heeft Pat Lon, microkrediet ondernemer uit Cambodja, persoonlijk het startsein voor de Nederlandse campagne gegeven door het openen van de AEX. Tijdens de aansluitende persconferentie, georganiseerd door Het Nederlands Platform Microfinanciering (NPM) en geleid door Annette van Trigt, illustreerde 2 korte filmpjes haar leven en de werking van mircokrediet. Tevens werden de ’ins’ en ’outs’ van microkrediet besproken en hebben alle aanwezigen een goede indruk gekregen van het belang van microkrediet en de successen die tot op heden werden behaald.

Sprekers waren oa: Stijn Albregts, voorzitter van het Nederlands Platform Microfinanciering, Resi Janssen, Senior Investment Officer van NOVIB, namens de NGO’s en Peter Blom, Algemeen Directeur Triodos, namens de banken uit het NPM, Robert Dijksterhuis Hoofd van de Afdeling Ondernemersschap en Bedrijfsontwikkeling van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en Michael Barth, Algemeen Directeur van het De Nederlandse Financierings- Maatschappij voor Ontwikkelingslanden N.V. (FMO).

Vandaag zullen verschillende microkrediet-ondernemers in diverse andere wereldsteden ook de beurshandel openen, onder andere in New York, Zurich, Jakarta en Milaan. Het zijn de eerste evenementen die volgen op de officiële lancering van het jaar door de Verenigde Naties. Op 17 november vond op het VN-hoofdkwartier in New York een speciale receptie plaats voor wereldleiders en andere prominenten. Deze wordt vandaag (18 november) gevolgd door de openingsceremonie waar Secretaris-Generaal Kofi Annan het woord zal voeren.
Prinses Maxima zal deze dagen ook aanwezig zijn in New York. Zij is op uitnodiging van de Verenigde Naties toegetreden tot de Groep van Adviseurs voor het Internationale Jaar van Microkrediet.

Microkrediet is een succesvol gebleken instrument bij armoede-bestrijding in ontwikkelingslanden. Het richt zich vooral op kleine zelfstandigen die geen gebruik kunnen maken van financiële diensten bij commerciële banken. Met lokale Microkrediet-instellingen is er voor deze mensen nu een betrouwbaar alternatief. Ze kunnen er onder andere lenen, sparen en verzekeringen afsluiten. Naar onze maatstaven gaat het daarbij meestal om kleine bedragen die, zoals in het geval van Pat Lon, van grote betekenis zijn voor het succes van lokale ondernemers.

Het Nederlands Platform Microfinanciering werd in januari 2003 opgericht. De vijftien leden bestaan uit ontwikkelingsorganisaties, banken en het Ministerie van Buitenlandse Zaken. De Platformleden werken samen met meer dan 550 organisaties in de microkrediet-sector in ontwikkelingslanden. Het Platform werd primair opgericht om alle Nederlandse inspanningen te coördineren en de onderlinge activiteiten op elkaar af te stemmen. Een andere belangrijke taak bestaat uit het geven van heldere voorlichting.

Share Button