België blijft koploper in duurzaam beleggen

Uit het vijfde jaaroverzicht ‘Green, social and ethical funds in Europe’ blijkt dat in België de verhouding van het ‘duurzaam’ tegenover het ’traditioneel’ belegd vermogen steeg tot 1,75%. België blijft hiermee koploper in Europa, dat gemiddeld 0,47% haalt voor deze indicator.

De studie van Avanzi SRI Research/SiRi Company verzamelde gegevens over fondsen met een Europees paspoort (de zgn. UCITS) op 30 juni 2004. In de laatste 12 maanden viel een groei van 13% op te tekenen in het aantal fondsen. Op de referentiedatum was een totaal belegd vermogen van 19,0 miljard € belegd in 354 groene, sociale en ethische fondsen. Groot-Brittannië, Zweden, Frankrijk en België staan in voor meer dan 64% van het totaal aantal fondsen. De meest dynamische landen waren Oostenrijk en Frankrijk, beide met een groeipercentage van meer dan 25% in aantal fondsen.
De auteurs van het rapport stellen vast dat de veel intensiever groei van het duurzaam belegd vermogen i.v.m. traditioneel geïnvesteerd kapitaal niet enkel te wijten is aan de lancering van nieuwe producten door belangrijke vermogensbeheerders, maar ook door het hertekenen van bestaande fondsen.
Groot-Brittannië staat in voor bijna 36% van het duurzaam belegd kapitaal, voor deze indicator gevolgd door Nederland (waar de fiscaal voordelige, maar atypische ‘groenfondsen’ meegerekend worden) en België.
Nieuw in de vijfde editie is dat het rapport ook melding maakt van de kosten en returns van duurzame fondsen. Uit het overzicht moet blijken dat duurzame vermogensbeheerders gemiddeld betere resultaten halen dan de traditionele.

Samen met dit rapport wordt ook een nieuwe dienst gelanceerd, de SRI Funds Service, ‘de meest omvangrijke databank over Europese SRI fondsen’ en consulteerbaar voor professionals als hulp bij de constructie van duurzame fondsen en voor benchmarking. De basisversie is vrij consulteerbaar voor iedereen. De databank verenigt ‘de unieke informatie over SRI criteria, beleggingsbeleid, transparantie en engagement – jarenlang verzameld door Avanzi SRI Research en SiRi Company – met de nauwgezette, dagelijkse financiële gegevens aangeleverd door Morningstar.

Share Button