Mechelen gaat deel budget ethisch beleggen

De stad Mechelen gaat een deel van haar budget ethisch beleggen. Dat wil zeggen dat kredieten zullen worden verleend aan organisaties en bedrijven die actief zijn in de sociale, ecologische of culturele sector. Voorlopig gaat het om een bedrag van 75.000 euro, zegt schepen van Financiën Koen Anciaux (VLD).

De beslissing om ethisch te beleggen sluit aan bij de beleidsverklaring van het Mechelse stadsbestuur. Daarin staat dat de stad haar aankoopbeleid wil richten op ,,eerlijke producten”. Voor de belegging opteerde Mechelen voor Triodos Bank, een internationale bank met vestigingen in Nederland, Groot-Brittannië, Spanje en België, die gespecialiseerd is in het ethisch beleggen. Voorbeelden van kredietprojecten zijn de Oxfam-Wereldwinkel, theatergezelschappen, de gehandicaptenzorg, natuurverenigingen, windmolens en bioboeren.

,,Ik vind het vanzelfsprekend dat wij als stad dergelijke projecten ondersteunen, vooral omdat het geen rechtstreekse financiële input vergt”, zegt Anciaux. ,,Op deze manier geven wij ook een positief signaal aan de bevolking. Het is een uitnodiging aan de burgers om een deel van hun spaargeld ook ethisch te beleggen en zo bij te dragen tot een mens- en milieuvriendelijkere samenleving.”

Anciaux stipt ook aan dat op de stad op deze manier weet waar haar geld terechtkomt en dat ,,de kredieten niet worden aangewend voor de productie van wapens, vervuilende energie of kinderarbeid.”

Share Button