Resultaten Ronde Tafel Bijeenkomst duurzaamheidindex

Op 14 december heeft MVO Nederland i.s.m. de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) een Ronde Tafel Bijeenkomst georganiseerd over de wijze waarop maatschappelijk verantwoord ondernemen in Nederland gestimuleerd kan worden via het beleggingsinstrumentarium.

De bijeenkomst was onderdeel van het haalbaarheidsonderzoek naar de mogelijkheden van de introductie van een Nederlandse duurzame beursindex dat MVO Nederland en de VBDO van juni tot december 2004 uitvoeren.
De belangrijkste conclusies van het onderzoek en de Ronde Tafel Bijeenkomst zijn dat:

* de geraadpleegde deskundigen weinig meerwaarde zien in de ontwikkeling van een Nederlandse duurzame beursindex. Enerzijds zijn er al duurzame indices beschikbaar zoals de Dow Jones Sustainability Index en de FTSE4Good, waardoor de meerwaarde van een nieuwe index beperkt is. Anderzijds zal een dergelijke index door commercile partijen vanzelf op de markt gezet worden, wanneer daar behoefte aan blijkt te zijn. Op dit moment is de behoefte in de Nederlandse markt beperkt omdat vooral de grote institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen, weinig pushfactoren ervaren om MVO-criteria te laten meewegen in hun beleggingsbeleid;
* diverse alternatieve instrumenten zijn aanbevolen om de institutionele beleggers meer direct te stimuleren om in hun beleggingsbeleid MVO-criteria te laten meewegen, zodat er meer geld beschikbaar komt voor maatschappelijk verantwoorde ondernemingen.In december wordt de definitieve rapportage afgerond. Deze rapportage zal gebruikt worden door de staatssecretaris van Economische Zaken om de Tweede Kamer te informeren.

In december wordt de definitieve rapportage afgerond. Deze rapportage zal gebruikt worden door de staatssecretaris van Economische Zaken om de Tweede Kamer te informeren.

Share Button